Hlavní obsah
Online

Buď prodej Agrofertu, nebo demise. Proti Babišovi demonstrovalo 300 000 lidí, tvrdí organizátoři

Demonstrace Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Podle fotek ze střechy je nás tu minimálně stejně, jako posledně, tvrdí Milion chvilek pro demokracii. V červnu přišlo na 280 tisíc lidí.

Článek

Na Letnou opět dorazily desítky tisíc lidí. Zástupci Milionu chvilek oznámili, že dle fotek z okolních střech dorazil podobný počet lidí jako při poslední velké demonstraci v červnu. Tehdy podle údajů T-Mobilu bylo na pláni 283 tisíc demonstrujících.

Policie zveřejnila svůj odhad, který mluví o 200 tisících účastníků.

„Je nás tu 300 tisíc,“ uvedli na závěr demostrace organizátoři.

Hlavní tvář demonstrací Mikuláš Minář oznámil, že organizátoři mají čtyři nepřekročitelné červené čáry.

„Pokud se politici pokusí ovládnout justici, například odvoláním nejvyššího státního zástpce, půjdeme do ulic. Pokud se politici pokusí ovládnout veřejnoprávní média, půjdeme do ulic. Pokud by premiérův střet zájmů poškodil Českou republiku, tedy kdybychom přišli o peníze z EU, půjdeme do ulic. Pokud prezident udělí premiérovi milost jen proto, že je to jeho spojenec, půjdeme do ulic,“ představil požadavky Minář.

„Andreji Babiši, vyzýváme vás, abyste ze svého obrovského střetu zájmů vyvodil důsledky. Buď odvolejte do konce roku Marii Benešovou z postu ministryně spravedlnosti a zbavte se agrofertu, nebo odstupte z premiérské funkce,“ přidal ultimátum.

Jinak 7. ledna budou vyhlášeny nové termíny protestů.

Minář pak vyzval demonstrující, aby se více zapojili do věcí veřejných. „Chci vyzvat vás mladý a plný elánu i vás kteří jste na vrcholu sil a jde vám o budoucnost vašich dětí, i vás, kterým už děti vylétly z hnízda, zvažte, zda nevstoupit do politiky,“ řekl směrem k lidem.

Pak se obrátil na opoziční politiky: „Otevřete se lidem. A řekněte jasně, jak se k vám lidé mohou přidat. Přijďte s vizí. Srozumitelnou každému. Do roka a do dne zformulujte problémy této země, a jak je řešit. Vyřešte problém roztříštěných hlasů v důsledku roztříštěné opozice,“ uvedl.

Demonstrace navázala na protesty za odstoupení Babiše a nezávislou justici, které spolek organizoval v dubnu, květnu a červnu. Červnový protest byl největší demonstrací v Česku od listopadu 1989, jehož 30. výročí dnešní akce také připomíná. V okolí nynější demonstrace se objevily státní vlajky i transparenty s protikomunistickými hesly. KSČM pravidelně podporuje ve Sněmovně Babišovu vládu.

  • Davy se rozešly, doprava funguje normálně

  • Piráti byli na střeše

    Předseda Pirátů Ivan Bartoš a primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib se letenské demonstrace zúčastnili ze střechy jednoho z okolních domů.

  • Tři ztracené děti policie vrátila rodičům

  • Podle policie přišlo o 50 000 lidí více než v červnu

    Po červnové demonstraci odhadovali policisté účast na 200 000 lidí.

  • Markéta Pekarová Adamová: Výzvu o rozdrobenosti beru velmi vážně

    První místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se chce zasadit o to, aby byly demokratické strany v dalších volbách jednotné.

  • Jiří Pospíšil: Souhlasím s návrhy Milionu chvilek

    Předseda TOP 09 vyjádřil na Twitteru svůj souhlas s návrhy spolku Milion chvilek. Chce podpořit vytvoření předvolební koalice demokratických stran.

  • Letnou znovu zněla Modlitba pro Martu

    Nevidomá dívka Nikol zazpívala Modlitbu pro Martu.

  • Hrozí nám, že o demokracii přijdeme, řekl Trojan

    Stejně jako při poslední demonstraci na Letné vystoupily na pódiu i známé tváře. „Ten, kdo má největší šrajtofli, nebo svěřenský fond, koupí si nejvíc světla reflektorů,“ varovala například Daniela Kolářová. Ivan Trojan pak vyjmenovával ty, kterým Česko vděčí za demokracii a kteří obětovali i svůj život. „Heliodor Píka, Milada Horáková, Jan Palach…“ předčítal herec a vyzval k uctění jejich památky. „Když si pro demokracii nenajdeme chvilku, za chvilku nemusíme mít demokracii,“ dodal.

  • Gazdík: Venku je hezky

    Demonstrace na Letné se zúčastnil i místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

  • Předseda ODS Petr Fiala: Lidé chtějí změnu

    K dění na Letné se na svém Twitteru vyjádřil předseda Občanské demokratické strany Petr Fiala. Z demonstrace vyrozuměl, že lidé chtějí změnu, dodržování pravidel právního státu, poctivou programovou politiku a zemi, která vítězí.

  • Překvapím vás, vzkázal Babiš

    Je skvělé, že lidé mohou vyjádřit svůj názor a nikdo je za to neperzekuuje a nenapadá, reagoval Babiš na demonstranty v krátkém rozhovoru pro Novinky. „Dívejte se na můj zítřejší projev v Národním muzeu. Vyjádřím se v něm k našemu nejvýznamnějšímu svátku. Řeknu vše, co považuju za nutné a vhodné. Možná budete překvapení,“ řekl Babiš Novinkám.

    Posledně demonstrace bagatelizoval slovy „je hezky, tak šli lidé na koncert“. Za svá slova se později omluvil.

  • Nemůžu držet hubu a krok, říká Vladimír Mišík

    Svoji podporu vyjádřil i zpěvák Vladimír Mišík, v dnešním programu na pražské Letné však ze zdravotních důvodů chybí. Mišík, který měl dvouletý zákaz činnosti v době komunistického režimu, byl jednou z tváří na Letné už v roce 1989. „Je jasné, na které straně stojím. Podporuji Milion chvilek pro demokracii,” uvedl v tiskové zprávě. Svůj postoj vyjádřil již v roce 2013, kdy odmítl vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana. „Ač jsem rocker, nemám rád hulvátství, notabene papalášské. Proto jsem nešel k panu Zemanovi pro ten metál. Samozřejmě ctím demokratické volby, ale nemohu po volbách jen držet hubu a krok,” podotkl.

  • CNN: 30 let po pádu komunismu jsou Češi opět v ulicích

    Demonstrace na Letné pokrývají i zahraniční zpravodajové předních světových médií. CNN například píše, že 30 let po pádu komunismu opět vyšly desetitisíce lidí v Česku do ulic.

Reklama

Hlavní zprávy