Hlavní obsah

Demontáž střelnice Sohe v KLDR stojí dva měsíce, změnit to může zítřejší schůzka Pompea s Kimem

Střelnice Sohe sloužila k testování raket dlouhého doletu, které podle KLDR byly schopny doletět k pobřeží USA.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Satelitní snímky Severní Koreje prozradily, že země pozastavila demontáže raketové střelnice Sohe. Oznámila to americká výzkumná skupina působící při univerzitě Johnse Hopkinse 38 North. Sohe KLDR používala k testům raket dlouhého doletu.

Článek

Demontáž objektů na pokusné raketové střelnici Sohe na západě Severní Koreje ustala počátkem srpna a od té doby nijak nepokročila. Oznámila to dnes na svém webu americká výzkumná skupina 38 North, která na základě analýzy satelitních snímků informuje o vývoji v KLDR.

Důvod už více než dvouměsíční přestávky v demontáži není známý. Zpráva výzkumné skupiny spekuluje, že KLDR možná s dalším postupem čeká na výsledky nadcházející návštěvy amerického ministra zahraničí Mika Pompea. Ten má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem jednat v sobotu.

Kim zároveň v září, kdy už byla demontáž pozastavená, na schůzce s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem slíbil, že střelnici Sohe trvale rozebere. Označil to za konkrétní krok k denuklearizaci a slíbil, že k likvidaci Sohe pozve mezinárodní experty.

Americký prezident Donald Trump Kimovu iniciativu tehdy na Twitteru ocenil. Střelnici Sohe Severní Korea v minulosti používala k testům raket dlouhého doletu, jež jsou podle KLDR schopny dosáhnout pobřeží Spojených států.

Ze Sohe v prosinci 2012 vypustila Severní Korea raketu Unha-3, která vynesla na oběžnou dráhu pozorovací družici. Západ to odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií. Další raketu dlouhého doletu se satelitem vypustila KLDR ze střelnice Sohe v únoru 2016; i tehdy za to čelila ostré mezinárodní kritice.

Pompeo navštíví KLDR potřetí. Nedávno novináře informoval, že se usilovně pracuje i na dalším setkání Trumpa s Kim Čong-unem. V úvahu prý připadá říjnový, ale nejspíš o něco pozdější termín.

Reklama

Doporučované