Hlavní obsah
Online

Johnson: Zklamání z rozhodnutí Dolní sněmovny. Brexit k 31. říjnu by byl v zájmu Británie

Foto: Reuters

Středeční interpelace v Dolní sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Poslanci britské Dolní sněmovny neschválili vládou navrhovaný harmonogram projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě. Mají výhrady k tomu, že jim vláda Borise Johnsona na schvalování vyhradila pouhé tři dny. Britský premiér Boris Johnson poté projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě pozastavil.

Článek

Vláda návrh zákona, který zavádí do britského práva opatření z dohody o brexitu vyjednané v Evropské unii minulý týden, zveřejnila v pondělí večer. Chtěla, aby jej poslanci definitivně schválili už ve čtvrtek, protože cílem Johnsona je vyvést Británii z Evropské unie 31. října, tedy za osm dnů. Dokument přitom čítá 115 stran a dalších 126 stran vysvětlujících poznámek.

Britská vláda tak pozastaví projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě a musí zrychlit přípravy na variantu brexitu bez dohody. Prohlásil to premiér Boris Johnson poté, co dnes dolní komora parlamentu odmítla vládní harmonogram pro schvalování zmíněného zákona. Zároveň řekl, že Británie „tak nebo onak“ opustí Evropskou unii na základě dohody, kterou minulý týden uzavřel se zbytkem společenství.

Vývoj situace sledujeme online.

  • Irský premiér: Budeme čekat na další vývoj

    Johnsonův irský protějšek Leo Varadkar na dnešním dění v britském parlamentu také hledal pozitiva. „Je vítané, že Dolní sněmovna jasnou většinou hlasovala pro zákon potřebný ke schválení dohody o vystoupení. Nyní budeme očekávat vývoj z Londýna a Bruselu ohledně dalších kroků včetně rozvrhu pro legislativu a potřeby odkladu,“ napsal na Twitteru.

  • Tusk doporučuje lídrům EU, aby souhlasili s odkladem brexitu

    Boris Johnson dnes předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi zopakoval, že nechce další odklad brexitu. Podle mluvčího vlády totiž stále věří, že je možné v britském parlamentu novou brexitovou dohodu prosadit.

    „Ve svém telefonickém rozhovoru jsem premiérovi Borisi Johnsonovi vysvětlil důvody, proč doporučuji EU27, aby žádost Spojeného království o odklad přijala,” uvedl Tusk na Twitteru.

    Odkladu je podle dnešních vyjádření nakloněno Německo či Irsko. Francie naznačila, že je ochotna uvažovat o krátkém, „technickém odkladu”.

  • Johnson: Brexit k 31. říjnu by byl v nejlepším zájmu Británie

    Britský premiér Boris Johnson na dnešních interpelacích v Dolní sněmovně prohlásil, že by odchod Británie z Evropské unie k 31. říjnu byl v nejlepším zájmu země. Podle Johnsona je nyní třeba vyčkat, jak ostatní země Evropské unie rozhodnou o britské žádosti o odklad brexitu.

    Vůdce labouristické opozice Jeremyho Corbyna ministerský předseda vyzval, aby vysvětlil, jak by brexit uskutečnil on. Podle Johnsona má Corbyn stále čas na to, „aby lidem této země vysvětlil, jak on navrhuje ctít svůj slib, který opakovaně učinil”, jak by naplnil vůli lidu a dokončil brexit.

  • Lídři EU musí po úterním vývoji projednat odklad brexitu

    Po úterním dění v dolní komoře britského parlamentu se bude pozornost v souvislosti s brexitem upínat k Bruselu. Ten by měl jednat o dalším odkladu britského odchodu z Evropské unie. Čeká se, jak unijní lídři zareagují na rozhodnutí britských poslanců zablokovat plán rychlé ratifikace brexitové dohody. Předseda Evropské rady Donald Tusk o věci povede intenzivní rozhovory s vládami unijní „sedmadvacítky” a doporučil jim, aby podpořily britskou žádost o nové přesunutí termínu brexitu.

  • Reakce z Francie: Nechceme delší odklad brexitu

    Unijní diplomaté nyní mluví i o možnosti kratšího technického odkladu „rozvodu“ Londýna s Bruselem do doby, než se prováděcí zákon podaří v britském parlamentu schválit. Diplomatický zdroj citovaný agenturou Reuters uvedl, že Paříž koncem týdne prověří, zda je nutné čistě technické oddálení brexitu o několik dnů, a vylučuje jakýkoliv odklad brexitu, který by trval déle.

    „Jsme žádáni o odklad: za jakým účelem? Jaké je toho odůvodnění?“ uvedla francouzská ministryně pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová. „Víme, že čas samotný nepřinese řešení, ale politické rozhodnutí. Nemůžeme tuto situaci prodlužovat do nekonečna,“ dodala.

  • EK chce od Británie vědět, co bude dál, uvedla mluvčí

    Evropská komise bere na vědomí výsledek dnešního hlasování v britském parlamentu, při němž Boris Johnson neuspěl se snahou o rychlé schválení brexitové dohody. Uvedla to mluvčí komise Mina Andreevová, podle níž nyní Brusel očekává, že jej britská vláda informuje o dalších krocích. Předseda Evropské rady Donald Tusk již s členskými zeměmi řeší možnosti dalšího odkladu britského odchodu.

    „Předseda Evropské rady nyní konzultuje s (unijními) lídry britskou žádost o odklad do 31. ledna 2020,“ uvedla na Twitteru mluvčí EK. Johnson dopis žádající o odklad odeslal do Bruselu v sobotu, avšak po dnešním hlasování zopakoval své dřívejší tvrzení, že chce EU opustit koncem měsíce, tedy za devět dní.

  • Johnson je zklamaný, cení si ale prvního úspěchu

    „Musím vyjádřit zklamání nad tím, že tato sněmovna odhlasovala zdržení namísto harmonogramu, který by zajistil, že by Spojené království mohlo odejít 31. října s dohodou,“ uvedl Johnson. „Nyní čelíme tomu, že potrvá nejistota. (…) Vláda musí přijmout jediný odpovědný kurz a zrychlit naše přípravy na vyústění bez dohody,“ dodal.

    Britský premiér zároveň uvítal skutečnost, že poslanci při prvním hlasování dnešního večera upravenou brexitovou dohodu podpořili, když posunuli prováděcí zákon do další fáze legislativního procesu. Neuvedl ale, zda jeho projednávání definitivně končí, jak naznačoval v odpoledním vystoupení před poslanci.

  • Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek o dnešním dění

  • Johnson hrozil dnes předčasnými volbami, po porážce o nich nemluvil

    Britský premiér Johnson uvítal skutečnost, že poslanci při prvním hlasování dnešního večera upravenou brexitovou dohodu podpořili, když posunuli prováděcí zákon do další fáze legislativního procesu. Bude prý v kontaktu s dalšími lídry EU, kteří nyní musí odpovědět na britskou žádost o další odklad brexitu. Podle Johnsona by Británie měla Unii opustit v aktuálním termínu na konci měsíce.

  • 308 pro a 322 proti

    Poslanci britské Dolní sněmovny neschválili navrhovaný harmonogram projednávání prováděcího zákona k brexitové dohodě.

  • Poslanci nepodpořili Johnsonův šibeniční harmonogram

    Dolní sněmovna nepodpořila Johnsonův návrh na přijetí zákonného návrhu ve třech dnech. Proti bylo 322 poslanců, pro 308.

  • Malé vítězství pro Johnsona, očekávanější hlasování teprve přijde

    Kabinet premiéra Borise Johnsona ale dnes potřebuje prosadit ještě kontroverzní harmonogram dalšího projednávání ratifikačního zákona. Přijetí tohoto opatření, které by převedlo dojednané podmínky odchodu do britského práva, je nutné pro uskutečnění britského odchodu z Evropské unie na základě „rozvodové“ dohody. Vláda jej parlamentu předložila i přesto, že se jí v uplynulých dnech dvakrát nepodařilo vyvolat hlasování o dohodě samotné.

  • Johnsonův první úspěch, poslanci schválili, že se budou zabývat návrhem brexitové dohody

    Dolní sněmovna právě schválila, že se bude zabývat návrhem zákona týkajícího se brexitové dohody. Pro bylo 329 hlasujících, proti 299. Poslanci tak dali najevo, že v principu souhlasí s vládním návrhem. Konkrétní implementace bude předmětem další večerní diskuze.

    Po ní přijde na řadu hlasování o harmonogramu schvalování. Johnson chce kompletní dohodu schválit do čtvrtka, labouristé ale vnímají tento termín jako šibeniční.

  • Začalo hlasování o zákonném návrhu brexitové dohody

    V Dolní sněmovně právě začalo hlasování. Předcházela mu série plamenných výroků napříč politickými tábory. Výsledky hlasování budou známy za několik minut.

  • Labouristé jsou ochotní jednat s vládou o harmonogramu

    Labouristé publikovali na Twitteru oficiální dopis vládě. Píší v něm, že jsou ochotni se domluvit na časovém harmonogramu pro schvalování brexitové dohody. Třídenní lhůtu, kterou Johnsonův kabinet navrhuje, ale akceptovat nebudou. Podle vládní opozice se jedná o tak důležitý zákon, že se musí řádně projednat.

  • Hlasování v Dolní sněmovně započne kolem osmé hodiny

    O opatření, které by převedlo obsah upravené brexitové dohody do britského práva, budou poslanci poprvé hlasovat kolem 20:00 SELČ. V této fázi pouze dají najevo, zda v principu souhlasí s vládním návrhem, neboť ještě nebude možné projednávat pozměňovací návrhy. Média očekávají, že touto první zkouškou by zákon mohl projít, ihned by ale následovalo ještě problematičtější hlasování o extrémně krátkém schvalovacím harmonogramu, který vláda naplánovala.

  • Britská vláda dává poslancům tři dny na přijetí zákona o brexitu

    Za tři dny plánuje britská vláda v dolní komoře parlamentu prosadit prováděcí zákon k dohodě o brexitu. Dnes to potvrdil Jacob Rees-Mogg, který za kabinet premiéra Borise Johnsona dojednává agendu Dolní sněmovny. Poprvé prý budou o návrhu zákona poslanci hlasovat v úterý, do pátku jej mají předat horní komoře parlamentu.

  • Zveřejnění návrhu ratifikačního zákona se čeká ještě dnes

    Zveřejnění návrhu příslušného ratifikačního zákona se čeká ještě dnes a už v úterý by o něm mohli poslanci poprvé hlasovat. Vláda jej potřebuje protlačit legislativním procesem v mimořádně krátkém čase, do platného termínu brexitu zbývá už jen deset dní.

  • Hlasovat o brexitové dohodě se dnes nebude. Předseda Dolní sněmovny britskému premiérovi nevyhověl

    Předseda britské Dolní sněmovny John Bercow zamítl žádost kabinetu hlasovat dnes o přijetí brexitové dohody. Ta tak bude muset projít klasickým schvalovacím procesem prováděcích zákonů. Vláda podle Bercowa navrhovala v zásadě stejné usnesení jako v sobotu.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy