Hlavní obsah

Den D začal, Bagdád zahájil bitvu o západní Mosul

Irácká armáda jde osvobodit zbytek Mosulu.

 

Reklama

Irácké letectvo už v sobotu na západ Mosulu shodilo miliony letáků, které obyvatele upozorňovaly na to, že brzy začne pozemní ofenziva.

Článek

Irácký premiér Hajdar Abádí oznámil, že byla zahájena vojenská operace s cílem osvobodit západní část města Mosul. Tu má stále pod kontrolou Islámský stát. Polovinu města vojsko dobylo už v lednu.

Vojáci k městu postupují od jihu, kde již převzali kontrolu nad několika vesnicemi, uvedla agentura Reuters. Abádí na vojáky apeloval, aby respektovali lidská práva. Americký generál Stephen Townsend připustil, že bitva o Mosul bude těžká.

Dobýt Mosul by bylo náročné pro jakoukoliv armádu světa, uvedl Townsend, který velí mezinárodní koalici, jež bojuje s místními jednotkami proti IS.

Koalice v sobotu zničila budovu hlavního nemocničního zařízení v západním Mosulu, kde se podle ní skrývalo velitelství IS.

Druhé největší irácké město Mosul leží 350 km severně od Bagdádu.

Dobývání města Mosul začalo v říjnu loňského roku a je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na něm desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Irácké jednotky vyrazily do boje za zvuků hudby, tweetuje zpravodaj BBC od Mosulu.

Bojovníci Islámského státu ale stále mají pod kontrolou západní část města, kde podle odhadů žije až 650 tisíc lidí.

Irácké letectvo v sobotu na západ Mosulu shodilo miliony letáků, které obyvatele upozorňovaly na to, že brzy začne pozemní ofenziva. Doposud armáda na islamisty v západní části města útočila pouze ze vzduchu.

Reklama

Související témata:

Doporučované