Hlavní obsah

Američané budou na Den díkůvzdání doma. Zájem o sváteční menu je rekordní

Foto: Pexels.com

Američané se rozhodli, že letos vynechají kromě velkých rodinných sešlostí také vaření. Ilustrační fotografie.

Reklama

Velká část Američanů neuspořádá velkou rodinnou sešlost na Den díkůvzdání, ale oslaví ho přes internet. Podobně jako letos mnoho Čechů objednávalo svatomartinskou husu, Američané rekordně nakupují menu s tradičním krocanem.

Článek

Tři dny zbývají do amerického svátku Dne díkůvzdání. Tou dobou už většina Američanů zuřivě nakupuje potraviny na sváteční večeři a cestuje klidně i stovky kilometrů zpět ke své rodině, se kterou jsou každoroční oslavy zvyklí trávit. Letos je ale všechno trochu jinak. A za všechno může pandemie koronaviru.

Podle publikovaných informací zahraničními médii to totiž vypadá, že velké množství obyvatel Spojených států oslavy nejameričtějšího svátku letos odloží na příští rok. Místo velkých rodinných sešlostí se tak většina z nich smíří s večeří v útlejším kruhu.

A není divu. Počty nakažených ve Spojených státech se v posledních dnech doslova vymykají kontrole.

V USA zemřelo od začátku pandemie přes čtvrt milionu lidí nakažených koronavirem. V absolutních číslech se jedná o nejvyšší údaj na světě. V zemi rovněž ve středu podruhé překročil denní počet potvrzených infekcí hranici 180 tisíc, zatímco denní počty zemřelých se přibližují maximům z letošního jara.

Den díkůvzdání

Historicky se jedná o náboženský svátek, který dnes slaví i nevěřící. Jeho vznik se vykládá tak, že jej začali slavit evropští osadníci v Severní Americe na počátku 17. století společně s indiány.

Svátek se slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu. V letošním roce připadá na 26. listopadu.

Jde o federální svátek, což znamená, že ho slaví všechny státy federace. Při tomto svátku se sejde celá rodina a na stole nesmí chybět krocan s nádivkou a brusinkovou omáčkou a také dýňový koláč. Po celé 3 až 4 dny se Američané veselí a baví s rodinou a přáteli. Nemůže chybět ani americký fotbal, nakupování, průvody, v televizi běží speciální programy, apod.

Díkůvzdání s sebou

Současná situace, která brání většímu pohybu lidí po státech, ale podle některých restauratérů spouští nový trend. Američané se rozhodli, že letos vynechají kromě velkých rodinných sešlostí také vaření. Spoustu z nich si tak už nyní rezervuje kompletní menu pro večeři Dne díkůvzdání u svých oblíbených kuchařů. Informaci potvrdila například restaurace Canlis, jedna z nejlepších v Seattlu. Ta nabízí menu hned s deseti pokrmy a k nim zdarma ještě videonávod, který zákazníkům pomůže dokončit finální kroky tak, aby byla jejich večeře „nezapomenutelná“.

Stejně jako v Česku i ve Spojených státech byly na většině míst donuceny restaurace běžný provoz zavřít. Většina z nich aktuálně funguje na principu výdejních okének a každý den omezeného provozu ztrácí stovky až tisíce dolarů na tržbách.

V restauracích po celé zemi se tak objevují „balíčky s sebou“, které obsahují veškeré chody, které na Den díkůvzdání nesmí chybět. Podle průzkumu Národní asociace restaurací (NAR) se to týká jak těch nejlepších v oboru, i těch s michelinskou hvězdou, tak i menších podniků, třeba kolem dálnice.

„Svět se změnil“

Z průzkumu NAR navíc vyplývá, že v minulých letech během svátku Dne díkůvzdání večeřelo v restauracích méně než 10 procent Američanů, a to včetně odběru jídla s sebou.

Letošek má být naprostým opakem. Asociace totiž očekává, že by svátek měl přivést do restaurací tržby v řádu milionů dolarů. Informaci potvrdil také Bryan Ferschinger, marketingový ředitel společnosti Tock, která provozuje rezervační systém restaurací, jenž se během pandemie proměnil v online platformu objednávek.

Podle něj zhruba 1 000 restaurací - tedy asi pětina podniků na platformě Tock - letos nabízí právě menu „Dne díkůvzdání“.

„Svět se změnil. Restaurace se letos během svátečního období staly kreativními, protože se snaží situaci co nejlépe využít a i přes omezený režim zajistit tržby,“ dodává Ferschinger.

„Vyprodáno“

V některých z nejpopulárnějších restaurací balíčky díkůvzdání zmizely stejně rychle jako rezervace stolů v dobách před covidem.

Například jachtařský klub Liholiho v San Francisku zhruba za týden vyprodal celou kapacitu svátečních balíčků pro čtyři osoby, za které si účtoval přes 200 dolarů.

Zatímco dříve infekce v USA silně zasahovala jen některé regiony, nyní hlásí znepokojivé šíření viru téměř všechny americké státy. Americké zdravotnické úřady proto odrazují občany před cestami za příbuznými na Den díkůvzdání 26. listopadu, federální vláda nicméně postup proti šíření nákazy v podstatě nijak nekoordinuje.

Jen za loňský rok se podle dostupných dat přemístilo skoro 60 milionů lidí na vzdálenost delší než sedmdesát kilometrů.

CDC: Sejděte se virtuálně

Pokud se Američané přece jen vydají na cesty, měli by podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) dodržovat několik opatření. Organizace doporučuje podstoupit dvoutýdenní karanténu, nosit roušky, větrat, neshlukovat se a po návratu zpět domů opět podstoupit karanténu. CDC nicméně přesto doporučuje uspořádat virtuální posezení.

Reklama

Doporučované