Hlavní obsah

Den do startu EET: Babiš obešel vládu a na poslední chvíli prosazuje změny

Šéf financí Andrej Babiš v roli poslance podává dvě změny k vlastnímu zákonu.

 

Reklama

Ministr Andrej Babiš napsal zákon o EET a poslanec Andrej Babiš ho teď opravuje. A to pouhý den před tím, než se elektronická evidence rozjede.

Článek

Pro českou Sněmovnu je to neobvyklá situace. Andrej Babiš ve středu v roli poslance podává dvě změny k vlastnímu zákonu. Jedna z nich vyjímá z EET online platby kartou u e-shopů, druhá má umožnit těm nejmenším podnikatelům evidenci se vyhnout.

Celá procedura je o to zvláštnější, že příslušné změny by do Sněmovny vůbec nemusely jít. O tom, kteří podnikatelé a kdy do evidence spadnou, může rozhodnout samotná vláda. Jenže Babiš místo za kolegy z vlády zamířil rovnou za poslanci, za což si vysloužil kritiku především od sociálních demokratů.

Ministrovi financí nepřijde nic zvláštního na tom, že bez dohody v koalici upravuje svůj vlastní zákon. "Je to nesmysl, vláda s tím nemá nic společného. Já jsem šel korektně na koaliční radu, kde jsem chtěl, abychom to navrhli společně. Ale ČSSD o tom nechtěl diskutovat," uved ve středu Babiš.

ČSSD skutečně odmítá, že by dodatečné výjimky v evidenci tržeb podpořila. A KDU-ČSL místo podpory Babišových návrhů představila vlastní plány.

Andrej Babiš vysvětluje, proč obešel vládu

Chtějí, aby z EET dostali výjimku všichni plátci paušální daně a prodejci na farmářských trzích. Systém by se měl vztahovat jen na poplatníky s obratem nad 414 tisíc korun. „Pokud uplatňují paušál a slevu na poplatníka, stejně neplatí žádnou daň, pak nemá ani smysl, aby měli EET," uvedl šéf strany Pavel Bělobrádek.

Babiš se tak svoje vládní kolegy pokouší obejít přes poslance. Ani tam ale nemá velké šance - proti budou hlasovat komunisté a pravicová ODS i TOP 09. Ti chtějí celý zákon rovnou zrušit.

Reklama

Doporučované