Hlavní obsah
Online

Hamáček k výroku o Luxovi: Nechtěl jsem se nikoho dotknout

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Předseda ČSSD Jan Hamáček

Reklama

aktualizováno •

Předvolební dění sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

  • Do zahájení voleb zbývá den. Na Seznam Zprávách pro vás sledujeme, co dělají tři favorité na post premiéra a jak pokračuje předvolební kampaň.
  • Kdo kandiduje u vás v kraji? Kompletní přehled kandidátek najdete ZDE. S kým se nejvíc shodujete, si můžete vyzkoušet ve Volební kalkulačce.
  • Máme zájem o vnitro i místní rozvoj, řekl Bartoš

    Pokud koalice PirStan půjde do vlády, bude usilovat o ministerstva vnitra a životního prostředí. „Také o Ministerstvo pro místní rozvoj s posílenými kompetencemi,“ řekl v debatě na Nově lídr koalice PirStan Ivan Bartoš. Hnutí ANO má podle Andreje Babiše zájem hlavně o ministerstva práce a sociálních věcí či zdravotnictví. Podle Petra Fialy (Spolu) bude rozdělování resortů záležitostí povolebních vyjednávání.

  • Lock down nehrozí, zopakoval Babiš

    Vláda se při eventuálním zhoršení epidemické situace bude řídit hlavním kritériem - počtem hospitalizovaných. Nyní je jich kolem tří stovek. „Je to řádově níž než loni. Lock down nehrozí. Musíme přesvědčovat lidi, aby se očkovali,“ sdělil v televizi Nova premiér Andrej Babiš (ANO). V posledním předvolebním klání debatuje s lídrem koalice PirStan Ivanem Bartošem a lídrem koalice SPOLU Petrem Fialou. Počty nakažených v posledních dnech opět rostou a překonaly hranici tisíce nově nakažených za den.

  • Češi v Jižní Americe začali volit

    V letošních volbách do Poslanecké sněmovny už mají možnost hlasovat Češi pobývající na americkém kontinentu. Ve 14:00 tamního času (19:00 SELČ) se otevřely volební místnosti na zastupitelských úřadech v Brazílii a v Argentině. O hodinu později se začíná volit na Kubě a na východním pobřeží Spojených států a Kanady.

  • Kdyby Prymula nedělal blbiny, mohl zůstat ministrem, myslí si Hamáček

    Jan Hamáček (ČSSD) v televizi Nova reagoval na kritiku exministra zdravotnictví Romana Prymuly, podle nějž kvůli chaotickým vládním opatřením zbytečně zemřelo na covid 15 tisíc lidí. „Kdyby pan Prymula dodržel nařízení a nedělal blbiny, tak mohl zůstat ministrem a starat se o to, aby dopady pandemie byly menší,“ připomněl Hamáček vyšehradskou schůzku. Prymula po ní musel rezignovat. Hamáček uznal, že vláda nezachytila nástup epidemie loni na podzim ani v závěru roku. „Donutili nás k tomu otevřít obchody před Vánoci. To také nebylo nejšťastnější,“ dodal.

  • Bartoš se připravuje na večerní debatu, poradce mu bude hrát Babiše

    Lídři tří nejsilnějších hnutí a koalic se dnes večer sejdou na televizi Nova. Předseda Pirátů Ivan Bartoš se připravoval v poslaneckém klubu strany na Malé Straně. Redaktorku Seznam Zpráv nechali Piráti chvíli nakouknout pod pokličku tréninku.

    Kromě argumentace si Bartoš opakuje i čísla. Sice je prý má v hlavě ještě z dob, kdy se účastnil různých týmů a štábů řešících pandemii, ona se ale postupně mění. A nebo nemění. „Teď mě demagog.cz nakouřil, že jsem u důchodců, kteří ještě nemají dokončené očkování, řekl málo. Jenže já nechtěl přestřelit. Řekl jsem 300 tisíc, protože jsem čekal, že se to za tu dobu změnilo a demagog mi hodil nepravdu, protože podle (hlavní hygieničky Pavly) Svrčinové je to něco přes 400 tisíc, evidentně se to číslo nemění,“ podotkl.

    Po první fázi se Bartoš s kolegy přesunul k nácviku konkrétních situací. Mluvčí strany Karolína Sadílková mu bude hrát lídra Spolu Petra Fialu, poradce Filip Vích bude představovat Babiše. „A on je fakt skvělej Babiš,“ rozesměje se Bartoš. Na tento nácvik však už novináře nepustí.

    Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

    Ivan Bartoš během přípravy na večerní debatu.

  • Hamáček: Ohledně Luxe jsem se nechtěl nikoho dotknout

    Lídr ČSSD Jan Hamáček se v televizní debatě na Nově vyhnul odpovědi na to, zda se omluví vdově po Josefu Luxovi Věře. Rozezlil ji Hamáčkův včerejší výrok, že by nyní Lux volil sociální demokracii. „Nechtěl jsem se nikoho dotknout. Josef Lux je velká osobnost české politiky. Zastánců sociálně tržní ekonomiky tu dřív bylo víc. Jediný, kdo tento princip hájí, je sociální demokracie,“ řekl Hamáček. Dodal, že výrok nebral osobně. Pilíř, který Lux prosazoval, prý zmizel, protože byl pohlcen ODS a TOP 09.

  • Babiš bude volit v Lovosicích

    Premiér Andrej Babiš bude volit již zítra. Hlas by měl odevzdat v 15:30 v budově Městského úřadu v Lovosicích.

  • Kvůli vyčerpání odsunul Babiš třetí dávku ještě dál, půjde až po volbách

    Premiér Andrej Babiš (ANO) se nechá přeočkovat třetí dávkou vakcíny proti covidu-19 příští týden ve čtvrtek. Řekl to dnes rádiu Impuls. Předseda vlády měl třetí dávku vakcíny od společností Pfizer/BioNTech dostat původně dnes, ráno však Úřad vlády informoval o náhradním pátečním termínu. Babiš řekl, že očkování odložil kvůli účasti v polední rozhlasové debatě.

    „Já jsem to zrušil, protože mi řekli, že zítra jdu ještě do Radiožurnálu a celkově to tělo je vyčerpané, tak půjdu příští týden ve čtvrtek,“ řekl dnes Babiš Impulsu. Řekl, že dnešní termín zrušil kvůli vystoupením v debatách Blesku a Novy, páteční pak kvůli debatě v rozhlasu. „Budu se snažit od neděle znormalizovat, protože tohle je pekelné tempo,“ doplnil v Impulsu.

    Babiš se nechá přeočkovat v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. První dávku vakcíny ve stejné nemocnici dostal loni 27. prosince, kdy se v České republice s očkováním začalo. Zdravotníci tehdy vakcínu podali premiérovi a veteránce druhé světové války Emilii Řepíkové. Druhou dávku dostal Babiš 24. ledna.

  • Pekarová k Babišovi: Lžete, nás nevystrašíte

    Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zareagovala na předžalobní výzvu, kterou jí kvůli jejím vyjádřením k aféře Pandora Papers poslal premiér Andrej Babiš (ANO). Uvedla:

    „Andrej Babiš hrozí žalobami na všechny strany. Už i mně. Nelíbí se mu, že otevřeně mluvím o jeho zámku na francouzské Riviéře. A o tom, že k jeho koupi použil metody, k jakým se standardně snižují zločinci. Zámek si pořídil přes podivné zahraniční firmy tak, aby nikdo nedokázal vystopovat původ peněz ani jestli ty peníze byly řádně zdaněny. Všichni ale víme, jak tohle jeho vyhrožování tradičně končí. Naposledy včera stáhl svou žalobu na Černošice kvůli potvrzenému střetu zájmů. Pane Babiši, lžete o nás vy. My jen říkáme pravdu, kterou nechcete slyšet. Nás nevystrašíte.“

  • Bartoš: Na soud s Babišem se těším

  • V Praze byl vyšší zájem o voličské průkazy než v minulých volbách

    Pražské radnice pro letošní volby vydaly výrazně více voličských průkazů než v posledních sněmovních volbách v roce 2017. Jak vyplývá z vyjádření mluvčích velkých městských částí, letos si o průkazy zažádalo o čtvrtinu až polovinu více lidí. Průkaz umožňuje zúčastnit se voleb mimo místo trvalého bydliště, lidé o jeho vydání mohli žádat do pátku. Pražané k tomu letos poprvé mohli využít i městský Portál Pražana.

    Například v Praze 10 si podle mluvčího Jana Hamrníka v roce 2017 o průkaz zažádalo 1894 voličů, letos to bylo 2777. V případě Prahy 8 to podle mluvčího Martina Šalka bylo 1810 průkazů před čtyřmi lety a 2263 nyní. V Praze 2 byl nárůst o 277 na 1381 vydaných dokladů a v Praze 3 jich radnice vydala 1854 oproti 1401 v roce 2017.

  • Vlevo dole: ČSSD se začala modlit

    Předseda ČSSD Jan Hamáček, jehož straně hrozí volební propadák, přišel ve finále kampaně s překvapivým krokem: Obrátil se na voliče konkurenční KDU-ČSL a žádá je o pomoc. Záměr ukrást lidovecké voliče glosuje podcast Vlevo dole.

  • Babiš chce žalovat i šéfa Pirátů Bartoše

    Kromě Mariana Jurečky z KDU-ČSL a Markéty Pekarové Adamové z TOP 09 zaslali právníci premiéra Andreje Babiše (ANO) předžalobní výzvy i předsedovi Pirátů Ivanu Bartošovi a senátorovi Lukáši Wagenknechtovi.

    „Pokud se mi do dnešní půlnoci neomluví, tak je všechny zažaluju,“ řekl před chvílí v debatě Blesku.

    Babiš podle zjištění mezinárodního novinářského týmu Pandora Papers poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře. Premiér tvrdí, že tím nepřekročil zákony. Záležitostí se bude příští týden zabývat sněmovní komise pro kontrolu Finančního analytického úřadu (FAÚ) spolu s ředitelem úřadu Liborem Kazdou.

    Babiš pochybnosti kolem nákupu nemovitostí odmítá. Tvrdí, že před 12 lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a při nákupu postupoval podle doporučení realitní kanceláře. Informacemi z takzvaných Pandora Papers, které se týkají vedle Babiše i dalších Čechů, se bude zabývat policie.

Reklama

Hlavní zprávy