Hlavní obsah

Vládní krize online: Babiš opakuje „Je to kampaň", senátoři dali prezidentovi ultimátum

Záznam vystoupení Andreje Babiše a Bohuslava Sobotky k vývoji vládní krize.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vývoj vládní krize sledujeme v online přenosu a ve vstupech našich zpravodajů.

Článek

Úterý je den, kdy měl podle plánu premiéra Bohuslava Sobotky skončit ve funkci vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jediným členem vlády, o kterém je po dnešku jasné, že končí, je ale ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podala demisi kvůli dotačnímu skandálu na svém ministerstvu.

Celý den jsme dění na politické scéně sledovali. Večer se ministr financí Andrej Babiš vymezil vůči rezignaci ministryně školství Kateřiny Valachové. Její krok považuje za nátlak na sebe i celé hnutí ANO.

Klid nezůstává ani na Hradě. Poté, co ministři ČSSD odmítli odcestovat s prezidentem Milošem Zemanem do Číny, se ozvali i zástupci koaliční KDU-ČSL. Strana vyzvala prezidenta, aby do vyřešení vládní krize svou zahraniční cestu odložil.

Tím dnešní přenos končíme. Opět se vám ze studia Seznam Zprávy přihlásíme v ranních hodinách.

19:40 – Sobotka porušil koaliční smlouvu, tvrdí ANO

Pokud chce premiér odvolat ministra financí, měl by nejprve vypovědět koaliční smlouvu – to v podvečer prohlásilo hnutí ANO. „Po nečekaných změnách názorů, které se odehrály u pana premiéra v posledních týdnech, mu (Sobotkovi) bohužel bez nové smlouvy už nemůžeme věřit," řekl Andrej Babiš (ANO). Pokud by koalice měla jednat o nové vládě, pak bude ANO požadovat, aby v novém sestavení dovedla zemi do řádných voleb (20. – 21. 10. 2017).

19:30 – Nahrávky Babiše a Přibila vyšetřuje policie

Policie vyšetřuje, zda některý z aktérů uniklých nahrávek rozhovorů mezi Andrejem Babišem (ANO) a novinářem Markem Přibilem neporušil zákon. Seznam zjišťoval názor několika právníků. Ti odhadují, že aktéři zákon neporušili. Zároveň objasňují, za jakých okolností by kauzu hodnotili opačně.

18:50 – Senátoři dali prezidentovi ultimátum. Pak přijde žaloba

Nejpozději příští úterý (16. 5.) plánují vybraní senátoři navrhnout horní komoře Parlamentu ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana – pokud do té doby neodvolá Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí. Momentálně se k tak razantnímu kroku kloní více než tři desítky senátorů. Pokud by návrh Senát přijal, bude muset žalobu odsouhlasit i dolní komora, souhlas by muselo dát nejméně 120 poslanců.

17:45 – Chovanec o nahrávkách Babiš-novinář

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doufá, že policisté prověřují skutečnosti vyplývající z nahrávek ministra financí Andreje Babiše (ANO), které se v pondělí objevily na webu. Šéf hnutí ANO Babiš na nich od novináře Marka Přibila přebírá dokumenty, které mají pocházet z policejního vyšetřování kauzy Beretta. Andrej Babiš dnes odpoledne zopakoval, že se žádného porušení zákona v souvislosti s nahrávkami nedopustil.

17:26 – Sobotka ke sporu s prezidentem

Sobotka se vyhnul odpovědi na otázku k ústavní žalobě na prezidenta.

17:24 – Senátoři se chystají zkoumat postup prezidenta

Organizační výbor Senátu projednal sdělení skupiny senátorů, v němž informují o dalším postupu kolem přijetí, či nepřijetí návrhu odvolat Andreje Babiše z vlády. „Vzhledem ke stanovisku prezidenta republiky z 8. 5., ze kterého vyplývá, že situace nebude zřejmě řešena bezodkladně, požádá předsedu Senátu v nejbližších dnech skupina senátorů o svolání mimořádné schůze Senátu, která by se zabývala případným hrubým porušením ústavy prezidentem republiky.

17:24 – Sobotka chválí Valachovou

Premiér Bohuslav Sobotka ocenil rezignaci Kateřiny Valachové na funkci ministryně školství. „Zareagovala velmi odpovědným a správným způsobem. Udělala velké gesto k politické kultuře v naší republice,“ uvedl premiér po jednání grémia strany.

Zároveň ale dodal, že byla velmi úspěšná ministryně a nic špatného neprovedla. „Nemá se za dobu, kterou strávila na ministerstvu, za co stydět. Nevidím důvod, proč by měla odcházet z kandidátky. Myslím si, že by na kandidátce sociální demokracie měla zůstat,“ dodal Sobotka. O jméně jejího náhradníka zatím spekulovat nechtěl, nejdříve se chce sejít s Valachovou.

17:15 – Babiš: Je to kampaň

Andrej Babiš opakuje, že je proti němu vedená půl roku kampaň. Zmiňuje nahrávky, které podle něj pořídil na něj nasazený agent. „Je to skandální, je to likvidace mé osoby, stačí poslouchat pana Kalouska, je to moje poprava v přímém přenosu," hřímá Babiš.

Záznam vystoupení Andreje Babiše a hnutí ANO:

Hnutí ANO k vládní krizi.Video: Seznam Zprávy

Na středeční koaliční radu půjde ANO s otázkou, zda ještě platí koaliční smlouva.

16:55 – Valachová podává demisi

Ministryně školství si během dvou hodin rozmyslela své prohlášení a kvůli aféře s dotacemi na sport přece jen podává demisi. Končit má ke konci května. Více se dozvíte ZDE:

15:53 – Zemanův neuskutečněný plán

Zemanovi lidé chystali úřednickou vládu. Byla to varianta ve chvíli, kdy se počítalo s demisí Sobotkova kabinetu.

Zatímco prezidentovi poradci na Hradě mu opakování dobrodružství s vlastní vládou na pět měsíců rozmlouvali, Zemanův neformální rádce Zdeněk Zbytek ze Strany práv občanů už sondoval u lidí, kteří by do kabinetu byli ochotni jít. Post premiéra údajně nabízel Miroslavu Tomanovi, šéfovi potravinářské komory. A post ministra životního prostředí Jiřímu Mánkovi, bývalému šéfovi Národního parku Šumava a členovi ODS. „V posledních dnech jsem se kvůli vládní krizi bavil s různými lidmi o různých věcech," odpověděl Mánek na přímou otázku Seznamu, zda ho Zbytek skutečně oslovil.

15:32 – Sobotka: Zeman nemá ústavu zkoumat, ale řídit se jí

Prezident Miloš Zeman není ústavní soudce, aby ústavu vykládal, řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zeman by neměl nad ústavou spekulovat, ale jednat podle ní, dodal předseda vlády.

Sobotka nechtěl spekulovat, co by nastalo, kdyby prezident ústavu nerespektoval. Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec ale připustil, že pokud bude situace trvat týdny, mohl by zasáhnout Senát s ústavní žalobou. „K tomu jsme ale ještě daleko," uvedl.

Kdo všechno neodjede s prezidentem Zemanem do Číny:

Ministři ČSSD se nezúčastní návštěvy Číny.Video: Háta Sassmannová

15:09 – Valachová demisi nepodá, zastavuje dotace na fotbal

V přímém přenosu jsme vysílali brífink ministryně školství Kateřiny Valachové, na kterém oznámila, že kvůli aféře s dotacemi na sport demisi nepodá a že zastavila dotace pro FAČR.

Podívejte se ze záznamu:

Kateřina Valachová vysvětluje případ dotací pro sport.Video: Seznam Zprávy

15:06 – Ústavní expert: Zeman se mýlí v otázce demise

Je jednoznačné, že předseda vlády podává demisi jménem celé vlády, řekl agentuře ČTK expert na ústavní právo Václav Pavlíček. Odmítl tak slova prezidenta Miloše Zemana, který dnes při návštěvě Libereckého kraje s odkazem na jeho práci uvedl, že pokud vláda nehlasovala o své demisi, pak platí pouze demise premiéra.

13:40 – Bojkot Zemanovy cesty

Odmítnutí jednotlivých ministrů ČSSD letět s prezidentem do Číny je podle zjištění Seznam Zprávy koordinovaná akce.

13:20 – TOP 09: Zeman musí Babiše odvolat, nový ministr nesmí být z ANO

Prezident Miloš Zeman musí ministra financí Andreje Babiše bezodkladně odvolat, žádá s odvoláním na ústavu opoziční TOP 09. Nový ministr nemůže být podle strany jmenován na návrh hnutí ANO.

12:54 – Ovčáček k rušení cest do Číny: Je to smutné

Mluvčí Zemana Jiří Ovčáček na zprávy, že ministři za ČSSD hromadně ruší cestu do Číny s prezidentem, reagoval prohlášením, že jestli má politické pletichaření přednost před zájmy České republiky, je to smutné. Dva ministři za ANO s návštěvou Číny počítají.

12:21 – Zeman dostal jako dárek ústavu

Poslanec Farský ze STAN dal prezidentu Miloši Zemanovi jako dárek výtisk ústavy, kde je zvýrazněn článek 74, který říká, jak se má prezident chovat při premiérem navržené demisi ministra vlády.

12:14 – Zaorálek i Ludvík zrušili cestu do Číny, naopak Havlíček pojede

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nedoprovodí Miloše Zemana do Číny, pošle místo sebe náměstka. Zaorálek bude členem vyjednávacího týmu v současné vládní krizi. Stejně se zachová i ministr zdravotnictví Ludvík. Už dříve to samé oznámil ministr vnitra Milan Chovanec. Do Číny naopak poletí jejich stranický kolega, ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.

S Milošem Zemanem v Libereckém kraji:

Reportér Václav Dolejší o prezidentu Zemanovi.Video: Seznam Zprávy

11:51 – Zeman nechce odvolat Babiše, dokud platí koaliční smlouva

Prezident Miloš Zeman trvá na tom, že vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) lze odvolat až poté, co bude vypovězena koaliční smlouva. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se podle něj podpisem koaliční dohody mezi ČSSD, KDU-ČSL a ANO dobrovolně vzdal části svých pravomocí, řekl dnes prezident při diskusi se zastupiteli Libereckého kraje. Mnozí z nich ho ale kritizovali za výklad ústavy či chování během nynější vládní krize.

11:33 – Zeman chtěl jmenovat premiérem Zaorálka

Prezident Miloš Zeman začíná návštěvu Libereckého kraje a při této příležitosti prozradil, že chtěl po návratu z Číny (odlétá tam ve čtvrtek) jmenovat premiérem Lubomíra Zaorálka. Jak známo, premiér Sobotka ale demisi nepodá. Místo toho už minulý týden poslal na Hrad návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše a šéfa hnutí ANO k 9. květnu. A to kvůli Babišovým kauzám, které se týkají údajného ovlivňování médií a neodvádění daní.

10:34 – Chovanec do Číny nepoletí

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se nezúčastní cesty prezidenta Miloše Zemana do Číny, kam odlétá ve čtvrtek. Důvodem je vládní krize a současná politická situace. Chovanec to již oznámil Pražskému hradu.

10:00 – Valachová svolává mimořádný brífink

Do vládní krize může promluvit i ministryně školství Kateřina Valachová, která je pod tlakem kvůli aféře s dotacemi na sport. Připomeňme, že její náměstkyně je vazebně stíhaná ve skandálu kolem šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

09:00 – Babiš žádá záruky od Sobotky

Ministr financí Andrej Babiš v úterý ráno zopakoval, že pro jeho odvolání z funkce neexistuje důvod. V pondělí se sešel na Hradě s prezidentem. Podle Miloše Zemana je návrh na odvolání ministra financí porušením koaliční smlouvy. Podle premiéra Sobotky by ale měl prezident respektovat ústavu.

Nahrávky, na kterých mluví ministr Babiš a bývalý novinář Přibil.Video: Youtube.com

Podle Miloše Zemana ale předseda vlády nemůže úkolovat prezidenta tím, dokdy má ministra odvolat. Podle ústavních právníků ústava nedává Zemanovi příliš možností Babiše neodvolat a měl by postupovat bez zbytečných odkladů, podle premiéra v řádu několika pracovních dnů.

08:00 – Senátoři vydali prohlášení

Třetina senátorů v pátek sdělila ve společném prohlášení, že Zeman dosavadním přístupem k vládní krizi znevažuje ústavu, a senátoři jsou proto připraveni konat. Ze zákona může Senát navrhnout ústavní žalobu na prezidenta. Dnes se bude situací zabývat organizační výbor Senátu.

Reklama

Doporučované