Hlavní obsah

Den klíčového rozhodnutí o OKD: Chaos a nepokoje, nebo státem řízený útlum?

Rozhodující den. Půjde OKD do konkurzu?

 

Reklama

Věřitelé určí další osud předlužené důlní firmy. Když schválí reorganizaci, vrátí se doly do státních rukou.

Článek

Budoucnost zhruba deseti tisíc lidí, jejichž živobytím je práce pro důlní společnost OKD, mají dnes v rukou věřitelé předluženého těžaře černého uhlí. Budou totiž hlasovat o reorganizačním plánu, který má zajistit další pokračování a postupný útlum těžby. A to pod kuratelou státu. Pokud reorganizace neprojde, automaticky skončí největší zaměstnavatel v Moravskoslezském kraji v konkurzu, který může znamenat i okamžité propouštění a rozprodej majetku.

Reorganizační plán počítá s tím, že se zdravá část firmy – tedy doly, majetek a zaměstnanci – přesunou do nově vytvořené firmy OKD Nástupnická, kterou za 80 milionů korun odkoupí od „starého“ OKD státní firma Prisko. Věřitelé pak dostanou alespoň část dlužných peněz zpět. Vize managementu OKD, který reorganizaci připravoval, počítá s uspokojením věřitelů v rozmezí 0,35 až sto procent.

A to záleží na několika faktorech. Jednak na tom, kolika věřitelům nakonec bude OKD peníze vracet. Přihlášených dluhů je v insolvenčním řízení, které běží od loňského května, celkem za 27 miliard korun. Deset miliard z toho je podíl původního hlavního akcionáře důlního gigantu, nizozemské společnosti NWR. Ta podle reorganizačního plánu nedostane nic. Ze zbylých dluhů pak insolvenční správce Lee Louda uznal pohledávky jen za necelé tři miliardy korun.

Pokud se mu podaří vyhrát všechny spory o platnost neuznaných pohledávek, pak podle plánu dostanou zbylí věřitelé minimálně 2,5 procenta ze svých peněz zpět. Navíc díky tomu, že firmě se letos za první pololetí podařilo vytvořit zisk 2,2 miliardy a má díky tomu k dispozici hotovost 2,3 miliardy korun, zůstane ve „starém“ OKD po odprodeji zdravé části navíc další půl miliardy, kterou mohou věřitelé dostat.

Další peníze by mohly pak věřitelům připutovat, pokud se bude dařit ve sporech s bývalými majiteli, ztělesněnými především miliardářem Zdeňkem Bakalou. V těch jde až o 24 miliard korun, takže by věřitelé mohli v případě vítězství dostat zpět vše, co jim OKD dluží.

Proti reorganizačnímu plánu jsou ale ti věřitelé, jejichž pohledávky Louda neuznal. Především jde o finančního giganta Citibank, jenž drží pohledávky za deset miliard. Ten žádá věřitelskou schůzi, aby mu bylo umožněno hlasování. Zároveň se jasně staví proti prodeji zdravé části firmy státnímu Prisku. Schválení reorganizačního plánu tak bude jistě napadat.

Argumentuje především tím, že management firmy v rámci reorganizace nepřijal nabídku americké společnosti Alcentra na odkup podniku, která zněla na 540 milionů korun. Zdůvodnění zní, že u Alcentry není jasná majetková struktura – stojí za ní americká privátní banka BNY Mellon, která může zastupovat zájmy původních vlastníků. Ti by mohli chtít zametat stopy a vyhnout se soudům o miliardy.

I sama Alcentra se dožaduje přezkumu u Evropské komise. Brusel již oznámil, že se případem bude zabývat. A chce tedy po věřitelích, aby reorganizační návrh zamítli.

To by znamenalo konkurz, kdy by správa podniku přešla plně do rukou insolvenčního správce. Ten by se mohl znovu pokusit prodat OKD jako celek a zajistit tak pokračování těžby. Nebo majetek OKD rozprodat a vyplatit věřitele alespoň částečně z výtěžku z těchto prodejů. Reorganizační plán ale upozorňuje, že v takovém případě by se výplata rovnala bezmála nule.

„Předpokládáme, že to skončí reorganizací. Pokud ne, tak je to katastrofa a nedovedu si představit, co se bude dít v dole a na povrchu, co to bude znamenat pro zaměstnance a rodiny. To jsou naprosto nepředstavitelné věci, které si myslím, že už nemůžeme ani ovlivnit," řekl ČTK předseda hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Domnívá se, že neschválení reorganizace by vyvolalo nepokoje.

Jaké skutečně hrozí scénáře? Co by to znamenalo z politického hlediska, kdy odkup OKD Priskem prosadil Andrej Babiš? Jakou roli mohou ve věřitelském výboru sehrát spekulanti, které může lákat aktuální hotovost na účtech OKD? Jak tvrdá se čeká právní bitva kolem padlého OKD, i pokud věřitelé reorganizaci schválí? Podívejte se ve videu nahoře, v němž sledujeme dění v Ostravě přímo na místě.

Reklama

Doporučované