Hlavní obsah

Den před inaugurací: Poslanci podpořili zákon, aby hradní kancléř měl povinně nejvyšší prověrku

Prezidentův kancléř Mynář se několik let marně snaží získat nejvyšší bezpečnostní prověrku. To byl důvod, proč vznikl návrh novely.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Návrh novely zákona poslali poslanci do druhého čtení. Navzdory tomu, že Babišovi zákonodárci byli původně proti.

Článek

Prezidentův kancléř možná bude muset mít do budoucna ze zákona prověrku na nejvyšší stupeň utajení - přísně tajné. Získat by ji musel do roka.

Novelu zákona, kterou v tomto znění navrhli poslanci STAN, Sněmovna neodmítla a poslala ji do dalšího projednávání.

Shodou okolností rozhodovala den před inaugurací Miloše Zemana, jehož kancléř Vratislav Mynář nejvyšší stupeň prověření navzdory několikaleté snaze stále nezískal. Funkci však vykonává nadále, i když nesmí mít přístup k utajovaným dokumentům, což ho diskvalifikuje z některých jednání.

Novou povinnost se od hradního kancléře snažili odvrátit především poslanci hnutí ANO a komunisté, ale jejich hlasy nestačily.

Novelu, za níž stojí jako navrhovatelka poslankyně Starostů Věra Kovářová, projedná před dalším schvalováním ústavně právní výbor.

„O tom, jak funguje na Hradě pan kancléř Mynář, už v minulosti mluvilo kriticky hodně z nás. A zřejmě se to bude opakovat, protože kolem pana kancléře vznikají nové a nové aféry. Přestože se pan Mynář snaží vzbudit dojem přičinlivého, leč jinak nezajímavého úředníka, jehož nejzávažnějším úkolem je zajistit, aby bylo na Pražském hradě pěkně uklizeno a květiny řádně zality, skutečnost je jiná,“ uvedla Věra Kovářová ve Sněmovně.

Pro zamítnutí zákona hlasovalo 71 ze 149 poslanců, což ale nestačilo.

Proti se postavil celý klub přítomných poslanců hnutí ANO. K nim se - jako jediný z ODS - připojil Václav Klaus mladší a poslanec Pirátů Lukáš Kolařík. Z hnutí SPD návrh na zamítnutí podpořil předseda bezpečnostního výboru Radek Koten a poslankyně Ivana Nevludová.

Hlasování rozdělilo i poslanecký klub ČSSD, pro odmítnutí zákona byli předseda poslaneckého klubu Jan Chvojka a poslanec Tomáš Hanzel.

Naopak pro to, aby se zákon dále projednával, zvedl ruku také například bývalý premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a také komunista Zdeněk Ondráček.

Vláda k novele zaujala negativní stanovisko, jako důvod uvedla, že je nesystémová. Podle ministra spravedlnosti Roberta Pelikána by se neměla vztahovat jen na kancléře, ale i na další úředníky v podobném postavení.

Reklama

Související témata:

Doporučované