Hlavní obsah

„Den svobody“ v Sydney: Tamní vláda rozvolnila opatření po 107 dnech

Australané se opět mohou společně stravovat v kavárnách a restauracích, navštěvovat tělocvičny, knihovny a bazény.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

Obyvatelé australského města Sydney dnes oslavují konec uzávěry, která trvala bezmála čtyři měsíce. Rozvolnění má sloužit jako příklad pro možný postup dalších australských států. Obavy nicméně budí vyhlídka zaplněných nemocnic.

Článek

V barech a obchodech, které otevřely jen kvůli této příležitosti už o půlnoci, vznikaly fronty. Mnozí další lidé si užívali plánovaná setkání a návštěvy u příbuzných a přátel. Protiepidemická opatření, která se táhla 107 dní, zakazovala návštěvy v domácnostech a cestování za hranice pěti kilometrů od domova, což řadu rodin rozdělilo. Většina omezení však byla nyní pro plně očkované zmírněna, napsal dnes zpravodajský server BBC.

Přes pět milionů obyvatel Sydney se tak opět může společně stravovat ve znovuotevřených kavárnách a restauracích, navštěvovat tělocvičny, knihovny a bazény. Dlouhé fronty se tvořily před kadeřnickými a kosmetickými salony. Sdružovat se také opět mohou lidé v domácnostech (až 10 lidí) a ve skupinách venku (30 lidí).

Největší australské město ruší uzávěru poté, co se státu Nový Jižní Wales podařilo proti covidu-19 naočkovat 70 procent lidí starších 16 let. Další omezení se zmírní, až bude plně naočkováno 80 procent osob starších 16 let. V současné době obdrželo první dávku více než 90 procent z nich. Další státy počítají s proočkováním 70 procent populace nad 16 let v horizontu několika týdnů.

„Bylo to těžkých 100 dní,“ konstatoval premiér Nového Jižního Walesu Dominic Perrottet. Dodal, že rozvolnění umožnila snaha lidí v celém státě. Perrottet varoval, že Nový Jižní Wales čeká nárůst nově nakažených koronavirem, na který se tamní zdravotnický systém už několik týdnů připravuje. „Budeme svědky toho, jak přibývá hospitalizovaných (…), ale musíme se naučit žít s virem,“ řekl. Podle předpovědních modelů vědeckého institutu The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity mohou i při zmírněných opatřeních a 70procentní míře proočkovanosti vystoupat počty nakažených až na 385 tisíc případů a 1 457 úmrtí v horizontu půl roku. Jednalo by se tak o vyšší číslo nakažených i mrtvých než za celou uplynulou pandemickou dobu, informuje americká CNN.

Rozvolňování bude nicméně v covidem-19 zasaženém státě pokračovat. Od 18. října se postupně začnou vracet žáci do škol. Až bude naočkováno 80 procent obyvatel starších 16 let, otevřou se částečně noční kluby. Pro ty, kteří nejsou plně očkováni, bude platit přísná uzávěra až do 1. prosince.

Uzávěra v Sydney začala na konci června po nástupu nakažlivější mutace delta. Uzávěru kvůli ní musela zavést i města Canberra a Melbourne. Zatímco v prvním ze jmenovaných měst se omezení uvolní v pátek, v případě Melbourne se předběžně počítá s koncem října.

Austrálie, která má zhruba 25 milionů obyvatel, registruje od začátku pandemie bezmála 130 tisíc případů nákazy a 1 448 úmrtí spojených s covidem-19, uvádí web americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU). To je podstatně méně, než zaznamenala řada jiných států s vyspělými ekonomikami.

V pondělí zaznamenal Nový Jižní Wales 496 případů nově nakažených a osm úmrtí, informuje britský The Guardian.

Reklama

Doporučované