Hlavní obsah

Den v 60 vteřinách: Bude se slavit. Den vzniku republiky. Jen politici budou slavit každý jinde

 

Reklama

Pravidelná ranní rubrika Seznamu vás informuje o tom, co se dnes bude dít u nás i ve světě.

Článek

Po celé zemi probíhají oslavy 28. října. Začínají už ráno - prezident Miloš Zeman se spolu s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou či vicepremiérem Bělobrádkem v 10:30 zúčastní pietního aktu u Národního památníku na Vítkově.

Ve 12:00 vystoupí na slavnostním shromáždění ve Slavnostním sále bývalý prezident Václav Klaus.

Večer pak prezident Miloš Zeman udělí státní vyznamenání. Nedostane ho Jiří Brady. Dostane ho třeba zpěvák Daniel Hůlka.

Rektoři vysokých škol, kteří se udílení vyznamenání na Hradě nezúčastní, si svátek spolu se studenty připomenou u sochy prvního československého prezidenta T. G. Masaryka.

Alternativní oslavu 28. října svolal místopředseda Sněmovny Petr Gazdík na Staroměstské náměstí. Tady už Jiří Brady medaili dostane.

Na Seznam Zprávy vás budeme podrobně a živě o všem informovat.

V praxi se poprvé uplatní zákaz prodeje ve větších obchodech. Ty musí mít nově během sedmi státních svátků zavřeno. A ČOI bude hlídat, jestli tomu tak skutečně je.

Dnešní den také startují tradiční výlovy rybníků. Třeba Bohdanečského, Štěpnického nebo rybníku Amerika. Někde i s pasováním na rybáře.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se otevře veřejnosti a při této příležitosti zde Národní technické muzeum představí výběr ze své cyklistické sbírky.

Ve Vídni jednají zástupci ropného kartelu OPEC a přední světoví těžaři ropy - téma: omezení těžby.

Reklama

Doporučované