Hlavní obsah

Den v byznysu: Žebříček největších oblíbenců Aleny Schillerové

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 24. září.

Článek

Máme pro vás souhrn čtvrtečních zpráv z byznysu, a jak uvádí jeden z hostů pořadu Den v byznysu, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, v době covidové je zapotřebí optimismu. Pokusili jsme se pár dávek z dnešního dne vybrat. Tady jsou.

Ministerstvo financí zveřejnilo nový žebříček firem, které státu odvedly loni nejvíce peněz na dani z příjmů právnických osob. Počtvrté za sebou ho vyhrála automobilka Škoda Auto, ale vy se v našem videu můžete seznámit s celou první desítkou.

Největší plátci daně z příjmů právnických osob podle Ministerstva financí.Video: Jan Marek

V žebříčku chybí PPF Petra Kellnera, která se také hned po zveřejnění pořadí největších plátců připomněla. České firmy z Kellnerova impéria totiž v souhrnu odvedly do státní pokladny tři miliardy korun (a PPF by tak patřilo třetí místo). Jenže ministerstvo v pořadí počítalo jednotlivé firmy PPF (O2 se umístila celkově až 14).

Kellner si půjčil

Majitel firem O2 a Cetin Petr Kellner ještě jednou. PPF ví, že v nejistých dobách je výhodnější se financovat přes dluhopisy. Telekomunikační skupina PPF Telecom jich nyní úspěšně prodala za půl miliardy eur. Sedmileté dluhopisy koupili investoři z Británie, Německa, Francie nebo Švýcarska.

Jako pes a kočka

Chovatelský řetězec Pet Center, jejž miliardář Tomáš Chrenek loni koupil od známého investora Martina Štefunka, se propadl do ztráty 38 milionů korun. Je to velký sešup: rok předtím totiž stejnou částku, 38 milionů, naopak vydělal. Podle Chrenka za to může předchozí vedení, které žaluje o 280 milionů korun.

Důvěra opatrně stoupá

Důvěra v českou ekonomiku v září vzrostla o 3,9 na 90,9 bodu. Růst důvěry tak zrychlil proti srpnu, kdy se zvýšila pouze nepatrně o 0,3 bodu. Český statistický úřad ale upozornil, že aktuální průzkum trval jen do 17. září, a nová opatření proti koronaviru i samotné zhoršení epidemiologické situace tak zachytil jen částečně.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM , a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované