Hlavní obsah

Den v byznysu: Autoland v krizi. Stopka ve Škodě dopadne na desítky firem

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 7. října.

Článek

Pohonné hmoty výrazně zdražují

Pohonné hmoty skokově zdražily. Cena nafty za týden stoupla o 86 haléřů na 32 korun a 91 haléřů za litr, což je největší týdenní nárůst za téměř 11 let. Nafta je tak nejdažší od prosince 2018.

Zdražil také benzin. Cena je proti minulé středě o 59 haléřů vyšší a činí 34 korun a 60 haléřů za litr. Nejprodávanější palivo tak zůstává nejdražší od prosince 2014.

Průmyslu se v srpnu nedařilo

Navzdory ustupující pandemii český průmysl v srpnu meziročně klesl. Výroba se snížila zhruba o jedno a půl procenta, přitom v červenci rostla o necelých sedm procent. Hodnota zakázek rostla, ale ne proto, že by jich přibývalo, ale kvůli obecnému růstu cen.

Důvodem poklesu výroby byly neplánovaně prodloužené dovolené v automobilovém průmyslu a odstávky v energetice. Většina odvětví zaznamenala meziročně lepší výsledky.

Naproti tomu výrazný propad zaznamenal automobilový průmysl. Výroba klesla o víc než 28 procent. Ubyly i nové zakázky, a to o pětinu.

Škoda v nesnázích

Automobilka Škoda Auto od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech. Důvodem jsou chybějící čipy, které se používají v palubní elektronice. Firma se zaměří na dokončení velkého množství rozpracovaných vozů.

Svět je blíž dohodě o daních pro velké firmy

Svět je blízko dohodě o daních pro nadnárodní firmy jako jsou Google či Facebook. Podle francouzského ministra financí Bruna Le Maire může být dohoda dokončena do konce měsíce. Cílem je donutit velké firmy platit daně nejen tam, kde sídlí, ale i kde působí. Minimální korporátní daň by mohla dosahovat 15 procent.

Co bude s EET?

EET, jak ji známe, po volbách patrně nepřežije. Část stran ji chce zrušit, část výrazně změnit, včetně samotného hnutí ANO. Podle spoluautorky elektronické evidence Simony Hornochové by to byla škoda. Už kvůli miliardám, které do státní kasy přinesla.

Google pokročil s donáškou pomocí dronů

Desetinová cena za dovoz a mnohonásobně vyšší rychlost. Drony se pro doručování jídla nebo i léků a jiného drobného zboží testují už roky. Zřejmě vůbec nejdál pokročil Google. Jeho dceřiná firma Wing pokořila hranici 100 tisíc přenesených zásilek a donášku drony ještě víc zefektivnila. Podívejte se.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované