Hlavní obsah

Den v byznysu: Bytová krize nekončí. Češi lámou rekordy v hypotékách

Den v byznysu.Video: Anita Plasová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 18. listopadu.

Článek

Začínají platit nová opatření pro obchodníky

Od středy platí v Česku opět nová pravidla. Vycházejí z nového protipandemického systému PES. Každý zákazník v obchodech musí mít kolem sebe prostor 15 metrů čtverečních, prodejci musí řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů.

Zároveň se prodlužuje možná otevírací doba na 21. hodinu, kdy začíná platit zákaz vycházení. Do této doby mohou být také otevřena výdejní okénka restaurací a hotely mohou obsluhovat hosty.

Otevřít nově mohou také salóny poskytujících službu stříhání psů a koček.

Nová sada opatření možná vydrží beze změny jen do pondělí, kdy ministr zdravotnictví Blatný přislíbil možné zmírnění opatření.

Češi si rekordně půjčují na bydlení

Navzdory koronakrizi a konci úvěrového moratoria hypotéky stále trhají rekordy. Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu klesla na 2,02 procenta ze zářijových 2,07 procenta.

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již sedmý měsíc v řadě. Nyní se pohybuje kolem dvou procent, tak nízko byla naposledy v březnu 2017.

Meziměsíčně, ale i meziročně vzrostl počet i objem poskytnutých hypoték. Jejich počet se ve srovnání se zářím letošního roku zvýšil téměř o tisícovku na 8800, meziročně jde o nárůst o více než 1700 hypoték. Banky tak za prvních deset měsíců roku poskytly hypotéky za 197 miliard a 590 milionů korun. Ve srovnání s rekordním rokem 2017 je letošní objem ještě o 11,4 miliardy korun vyšší.

Podmínky pro stavbu bytů se zlepšují

Ačkoliv hypotéky lze získat za lepších podmínek, v hlavním městě je bytů stále nedostatek. Podmínky pro výstavbu se ale podle šéfa realitní divize skupiny Penta Petra Paličky zlepšují.

„Dnes řešíme změny územního plánu, které vypadají, že do dvou let kompletně proběhnou. Naproti tomu třeba na Masaryčce jsme na změnu územního plánu čekali sedm let,“ uvádí příklad Palička.

Británie se chce zbavit spalovacích motorů dříve

Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala. Oznámil to premiér Boris Johnson. Vláda podle něj v rámci takzvané zelené průmyslové revoluce, do které chce investovat asi 12 miliard liber (355 miliard korun), počítá do roku 2030 se vznikem 250 000 nových pracovních míst v energetice, dopravě a technologickém sektoru.

„Nyní je čas pro zelené oživení s vysoce kvalifikovanými pracovními místy, která lidem poskytnou uspokojení z vědomí, že činí zemi čistší, zelenější a krásnější,“ napsal premiér ve sloupku, který otiskl ekonomický list Financial Times.

Tesla v prestižním indexu

Americké elektroautomobilce Tesla se daří, stane se součástí prestižního akciového indexu S&P 500. Akcie firmy v reakci stouply o 12 procent. Tesla je díky tržní hodnotě 387 miliard dolarů nejdráže obchodovanou automobilkou světa.

Součástí sledovaného širšího indexu S&P 500 se Tesla má stát k 21. prosinci. Bude v něm mít váhu zhruba jednoho procenta. Mimo jiné to znamená, že indexové fondy navázané na index S&P 500 budou muset prodat akcie jiných firem z tohoto indexu za zhruba 51 miliard dolarů, aby jejich portfolia přesně odrážela jeho nové složení.

Levné mobily od Huawei možná uniknou sankcím

Americké sankce dohnaly čínskou společnost Huawei k rozhodnému kroku. Za odhadem 340 miliard korun prodává divizi levných telefonů Honor.

Nově ji povede konsorcium vedené jejími prodejci. Huawei doufá, že firma bude mít šanci na přežití, protože se na ni sankce už nebudou vztahovat.

V krizi se daří českým "technologickým" zrcadlům

V době krize se daří tuzemské jedničce ve výrobě zrcadel, čelákovické firmě Amirro. Nejvíc vyrábí zrcadla s přidanými technologiemi, nejen se zabudovaným světlem. Na zrcadlo jde přidat rádio, bluetooth přehrávač, dokonce i meteostanici. Jak věc každodenní potřeby vlastně vzniká?

Reklama

Související témata:

Doporučované