Hlavní obsah

Den v byznysu: Češi rekordně kupovali chaty a byty, teď za to zaplatí

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 21. května.

Článek

Vlastníci mají čas do konce května

Povinnost zaplatit daně z nemovitých věcí se blíží. Už teď je však jasné, že se letos vybere oproti loňsku více. Jedním z důvodů jsou loňské rekordní prodeje bytů, domů, chat a chalup. Ten druhý pak souvisí s rozhodnutím vedení samotných obcí, protože některé se rozhodly na majitele nemovitostí letos přitlačit.

O více peněz na daních z nemovitosti si letos řekne desetina obcí v Česku. Koeficient pro výpočet daně z nemovitosti se zvýšil jen u tří okresních měst. Ve Strakonicích se daň zvýší pro všechny majitele nemovitosti plošně. Připlatí si také v Prostějově a Havlíčkově Brodě. Na Seznam Zprávách si v unikátní mapě může každý najít aktuální stav výše daně z nemovitosti na úrovni konkrétní obce.

PPF „po Kellnerovi“

Skupina PPF měsíc po nečekaném úmrtí svého majitele upravila řídicí strukturu. Klíčová rozhodnutí projednává nový čtyřčlenný řídicí výbor. Jeho zasedání se pravidelně účastní i vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová.

Česká pošta se do tří let rozdělí

Část bude poskytovat tzv. univerzální službu, kterou si objednává stát, a komerční část má zajistit konkurenceschopnost podniku. Loni prohloubila pošta ztrátu o jednu miliardu na 1,382 miliardy korun. Rozdělení nemá znamenat rušení poboček, propouštění ani privatizaci části podniku.

České vítězství

Polsko musí okamžitě zastavit těžbu v uhelném dole Turów, kterou dlouhodobě kritizuje Česká republika. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr Evropské unie, vyhověl české žádosti o vydání předběžného opatření. Zákaz těžby bude platit až do vynesení konečného rozsudku.

Záchrana byznysu

Největší bezpečnostní agentura v zemi i přes pandemii udržela tržby. Přišla ale o růst z předchozího roku. Agentuře Securitas pomohly loni hlavně technologie a digitalizace, řekl pro Den v byznysu generální ředitel Pavel Adamovský. Pusťte si jeho vyjádření v úvodním videu.

Čínské plány brzdí drahé suroviny

Během pandemie byla Čína jedinou velkou ekonomikou, které se podařilo vyhnout recesi. Tamní vláda zahájila infrastrukturní plán v hodnotě 500 miliard dolarů na podporu jejího zotavení z nejpomalejšího růstu za několik posledních desetiletí.

Některé čínské společnosti však pozastavují práci na drahých stavbách kvůli rostoucím nákladům. Třeba betonářská výztuž zatím zdražila o 40 procent. Železná ruda od začátku roku o 25 procent.

Konec závodění, kdo má nižší daně

Spojené státy navrhují, aby firmy ve světě platily daň ze zisku alespoň 15 procent, konečná daň by ale měla být ještě vyšší. Oznámilo to americké ministerstvo financí a chce zastavit soutěž, která země bude mít nejnižší daně.

Na daně se zaměřil první díl nového pořadu Seznam Zpráv Byznys Club.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované