Hlavní obsah

Den v byznysu: Češi ve frontě na levnou módu. Vlastní bydlení v nedohlednu

Pusťte si Den v byznysu, události 17. června.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 17. června.

Článek

Fenomén Primark

Fronty přes půl Václavského náměstí. V centru české metropole otevřel řetězec Primark a lidé si na to přivstali. Důkaz toho, že móda za pár stovek korun v Česku kvete. Jen úspěšný irský řetězec na rozdíl od jiných chce být vidět na těch nejlepších místech a v designově zajímavých budovách v centrech evropských měst, na takzvaných „high street“.

Češi na rekordu, o který nestojí

Ještě nikdy za celou dobu sledování cen bytů Českým statistickým úřadem nezdražovalo bydlení takovým tempem jako letos. V prvním čtvrtletí vyskočily ceny starších bytů meziročně o více než 15 procent. Podle dat největšího českého realitního portálu Sreality.cz v Praze stouply meziročně ceny asi o 14 procent.

Češi nejen dráž bydlí, ale i tankují

Natural 95 stojí nejvíc od poloviny loňského ledna, cena rostla v uplynulém týdnu o devět haléřů na 32 korun 38 haléřů za litr, nafta stála v průměru 30,32 koruny za litr, tedy o 19 haléřů víc než o týden dřív. Nafta je tak nejdražší od poloviny loňského března.

Odškodné za lockdown

Soudní verdikty, které ruší jedno opatření vlády za druhým jako nezákonné, dodaly odvahu podnikatelům a živnostníkům. Ti se rozhodli ve velkém žádat po státu náhradu škody za lockdown, kdy museli zavřít. Jde už celkem o dvanáct miliard korun, upozornila MF Dnes.

Reklama na Prahu hotely nespasí

Na marketing v zahraničí dává agentura CzechTourism letos 100 milionů korun, podobnou částku jako loni. Investice do reklamy jsou vyšší než před covidem, ale hotely v Praze to nespasí. Ztráty cestovního ruchu v roce 2020 dosáhly částky 161 miliard korun, z poloviny se týká samotné metropole.

Deset miliard jako náhrada škody

Společnost Seznam zvýšila požadavek na náhradu škody od amerického Googlu na deset miliard korun. Požadavek bude součástí žaloby, kterou firma připravuje. Podle Seznamu Google zneužívá své postavení na trhu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované