Hlavní obsah

Den v byznysu: Česko se vydalo cestou konfliktu s Bruselem. Kvůli jídlu

Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 20. ledna.

Článek

Češi si rekordně půjčují

Rekordní rok i rekordní prosinec. Lidé si loni na hypotéku půjčili nejvíc v historii. Celkový objem poskytnutých hypoték v roce 2020 vzrostl o 40 procent a přesáhl hodnotu 254 miliard korun. Dosud rekordní roky 2016 a 2017 překonal loňský rok o více než 28 miliard korun. V prosinci banky poskytly hypotéky za 29,5 miliardy korun. Větší objem za jediný měsíc se bankám podařilo sjednat pouze v listopadu 2016. Po celý rok také klesala průměrná úroková sazba. Ta v prosinci spadla na 1,96 procenta, což je nejméně od března 2017.

Dramatický pokles cestujících

Pražské letiště loni odbavilo téměř 3 miliony a 666 tisíc cestujících, což je meziroční propad o 79 procent. Zároveň je to nejnižší počet za posledních 25 let. Přerušila se tak šestiletá série růstu. V rekordním roce 2019 dosáhl počet cestujících hodnoty blížící se 18 milionům.

Ekonomika poroste méně, odhaduje ministerstvo

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta. Zároveň očekává mírnější propad ekonomiky za loňský rok, a to o 6,1 procenta.

Prognóza poslouží k novele letošního státního rozpočtu, protože ten dosavadní se schodkem 320 miliard korun nepočítá s přijatými daňovými změnami, například zrušením superhrubé mzdy. Schodek by mohl dosáhnout až 400 miliard korun, odhaduje Národní rozpočtová rada.

Kvůli probíhající krizi vzroste celkový veřejný dluh. Ten v roce 2019 činil 30,2 procenta HDP. Za loňský rok, kdy mělo Česko rekordní schodek 367 miliard, stoupne dluh na 38,3 procenta a letos se odhaduje jeho růst až na 43,3 procenta.

Česko na cestě ke sporu s EU

Velké prodejny potravin s plochou nad 400 metrů čtverečních budou patrně muset dodržovat kvóty na podíl českých potravin. Schválili to dnes poslanci. Od roku 2022 má být podíl českých potravin 55 procent a bude postupně stoupat až na 73 procent v roce 2027. Proti změně, kterou po Sněmovně musí schválit Senát, se postavilo osm zemí EU. Česku proto hrozí spor s Evropskou unií.

Bydlení u metra za minimálně 6 milionů

Internetový portál Valuo.cz, který analyzuje veřejné nabídky nemovitostí, porovnal ceny bytů v okolí všech 58 stanic pražského metra. Z dat vyšlo, že v roce 2017 bylo možné koupit 80metrový byt v osobním vlastnictví po kompletní rekonstrukci u 17 zastávek metra v průměru pod 5 milionů korun. Dnes se podobné byty neprodávají u žádné ze stanic pod hodnotou 6 milionů.

Česko nestaví větrníky

V Česku loni nevznikla žádná větrná elektrárna, malá vodní elektrárna byla spuštěná jedna. Nevznikají ani biomasové či geotermální zdroje, naopak zájem je o fotovoltaické zdroje, trh táhnou střešní instalace.

Zakladatel Alibaby žije

Jeden z nejbohatších Číňanů Jack Ma se objevil na veřejnosti. O jeho osudu se spekulovalo poté, co v říjnu vystoupil s kritikou státní regulace a záhy zmizel z poroty televizního pořadu. Čínské úřady v listopadu zrušily vstup na burzu jeho společnosti Ant Group, který měl být největší na světě.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované