Hlavní obsah

Den v byznysu: Český autoland si zachránil čest. Klesl méně než zbytek EU

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 18. března.

Článek

Pokles výroby o 13,6 %

Výroba osobních aut v Česku za první dva měsíce meziročně klesla o 13,6 procenta na zhruba 207 tisíc vozů. V Evropské unii se produkce propadla o 22 procent.

Rozdíl u jednotlivých automobilek v Česku se výrazně lišil. Nošovický Hyundai v lednu a únoru vyrobil o osm desetin procenta méně než loni. Škoda Auto snížila výrobu o zhruba 13 procent a v kolínské Toyotě se vyrobilo o 28 procent méně vozů než za stejné období loni.

Výrobu osobních aut začátkem roku negativně ovlivňovaly výpadky v dodávkách dílů, omezení v přepravě zboží i napjatá situace na trhu práce.

Zdražování benzinu

Co někteří ještě před pár týdny nečekali, se stalo. Benzin zdražil největším skokem za deset let a prolomil hranici 30 korun za litr. Ještě před týdnem stál o 81 haléřů méně. O 60 haléřů stoupla za poslední týden také cena nafty, za litr dieselu řidiči platí v průměru 29 korun a 22 haléřů.

Mezitýdenní zdražení nafty je nejvýraznější od května 2018. Za výrazným růstem cen pohonných hmot stojí vývoj na trhu s ropou. Velký tlak vyvinul kartel OPEC a Rusko, jež dlouhodobě redukují nabídku ropy na trzích. Vliv měl ale i útok jemenských povstalců na ropná zařízení v Saúdské Arábii.

Kratší pracovní týden?

Třináct procent malých a středních firem uvažuje o zavedení čtyřdenního pracovního týdne, vyšlo z průzkumu společnosti IPSOS. K myšlence se staví kladně 60 procent Čechů. Návrh zkrátit pracovní týden ze 40 na 35 hodin připravuje vládní ČSSD.

Nová škodovka

Škoda Auto představila zcela nový model s názvem Kushaq. Vůz typu SUV je určen pro indický trh a v Evropě se prodávat nebude. Nejblíže má k současnému modelu Škoda Kamiq.

Volkswagen září

Koncern Volkswagen se stal nejhodnotnějším podnikem německého akciového indexu DAX, a předběhl tak softwarovou společnost SAP. Volkswagen těží z příznivé reakce investorů na plán výroby elektromobilů.

Bitcoin na výsluní

Po Tesle či platební společnosti Square to s kryptoměnami myslí vážně další velký hráč. Morgan Stanley jako první velká banka umožní investice do tří bitcoinových fondů. Vložit do nich peníze budou ale moci jen movití klienti s jměním přes 2 miliony dolarů.

Souboj Trump vs. Babiš vyhrál Babiš

Donalda Trumpa vyšlo prezidentství podle agentury Bloomberg draho. Jeho majetek se za tu dobu snížil o 700 milionů na 2,3 miliardy dolarů, což je asi 50 miliard korun. Trump je tak chudší než český premiér Andrej Babiš, jehož majetek činí 74 miliard korun. Než se stal prezidentem, byl Trump bohatší.

Marlence se daří

Více než půl miliardy korun - takové jsou tržby společnosti Marlenka za loňský rok. Ve srovnání s rokem 2018 jsou nepatrně nižší, pro letošní rok však firma počítá opět s růstem.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované