Hlavní obsah

Den v byznysu: Český miliardář si přišel pro peníze do Rybné ulice

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších zpráv z českého a světového byznysu ze čtvrtka 28. ledna 2021.

Článek

Největší tuzemský zprostředkovatel devizových obchodů SAB Finance patřící miliardáři Radomíru Lapčíkovi dnes vstoupil na hlavní trh pražské burzy. V Rybné ulici, kde sídlí burza, se s jejími akciemi začalo obchodovat na částce 10 560 korun za kus. Lapčík při této příležitosti Seznam Zprávám prozradil, že příští rok si cestu pro peníze od investorů zopakuje, tentokrát se svou bankou Trinity.

Majitel známé módní značky Ladislav Blažek má opačné starosti. Je na startu dlouhého tříletého maratonu, během kterého každou korunu, kterou vydělá, bude muset vrátit ve splátkách dluhů. Věřitelé přistoupili na plán, podle kterého splatí 24 milionů z celkových závazků bezmála 87 milionů korun. Společnost dluží na nájemném v obchodních centrech, dodavatelům za materiál, za reklamu i na půjčkách.

100 nových autobusů a k tomu nové kamiony. Celkem za více než půl miliardy korun. To jsou letošní plány ICOM transport. Firma, která se stará o autobusovou dopravu v šesti krajích, chce letos výrazně posílit. A to přesto, že kvůli pandemii zhruba třetina lidí v autobusech ubyla. Plány na letošní rok popsala šéfka a spolumajitelka skupiny Kateřina Kratochvílová.

Jedna z největších chorvatských strojírenských firem Đuro Đaković, která se specializuje na vojenskou techniku, začala jednat o své restrukturalizaci s českými byznysmeny Jaroslavem Strnadem a René Materou. Strnad a Matera plánují polostátní firmu převzít, potvrdil to Seznam Zprávám Strnadův mluvčí.

První městské letiště pro létající taxíky a nákladní drony na světě bude stát ve Velké Británii, a to navíc už za pár měsíců. Developer z Londýna vyhrál milionové financování od britské vlády a spolupracuje se světoznámou automobilkou. Poslední závod tak nejspíš bude o to, čí létající taxíky se jako první dostanou do vzduchu.

První městské letiště pro létající taxíky.Video: Jan Marek, AP

Škodu Auto postihl nedostatek čipů. Automobilka kvůli tomu ruší některé směny, protože vozy nelze bez čipů dokončit. Se stejným problémem se potýkají i ostatní závody koncernu Volkswagen a počítá se s tím, že potíže potrvají i v únoru.

Japonská automobilka Toyota se po pěti letech stala největším prodejcem aut na světě, porazila tak německou automobilovou skupinu Volkswagen. V loňském roce podle svého dnešního sdělení Toyota prodala přes 9,5 milionu vozů.

Žebříček: Pětice největších automobilek světa.Video: Seznam Zprávy

Nízkonákladovým aerolinkám easyJet klesly v prvním finančním čtvrtletí tržby o 88 procent. Kvůli slabému zájmu o létání dnes firma varovala, že lety v období leden až březen budou jen na deseti procentech kapacity.

Americké společnosti Facebook stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o více než polovinu na 11,22 miliardy dolarů. Facebook za růst vděčí hlavně vyšším výdajům firem za reklamu v době předvánoční nákupní sezony.

Reklama

Doporučované