Hlavní obsah

Den v byznysu: Tento chaos by nezvládla ani armáda, zní z českých hor

Den v byznysu. Ilustrační foto.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 11. ledna.

Článek

Vláda řeší skiareály

Provozovatelé vleků a lanovek budou mít za nucené uzavření nárok na kompenzaci 210 až 530 korun za den. Podpora ve formě dotace na provozní náklady se bude počítat podle míst a typu přepravních zařízení. Příspěvek bude podnikatelům náležet za období od 27. prosince do 22. ledna. Příjem žádostí do programu COVID sport III Lyžařská střediska, který v pondělí schválila vláda, by měl začít v lednu.

Pro provozovatele vleků a lanovek je vyčleněna jedna miliarda korun. Na základní vleky budou moci podnikatelé na jedno místo čerpat 210 korun, na neodpojitelné lanové dráhy připadne 340 korun a pro odpojitelné lanové dráhy 530 korun za den provozu.

„Nejvyšší možná denní podpora je dále určena částkou vypočtenou jako 50 procent běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé tři sezony. Příjemci pak za den náleží nižší z takto vypočtených částek,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Zbrojovka jedná o koupi Coltu

Skupina Česká zbrojovka vyjednává o stoprocentním převzetí tradičního amerického výrobce zbraní Colt. Lhůta pro dokončení jednání vyprší koncem ledna. Obě strany se zatím dohodly na komerčních parametrech převzetí a vyjednávají o dalších podmínkách. Obchod by musel schválit americký regulátor.

Dluh Česka stoupl

Vládní dluh Česka, tedy nejen státní dluh, ale také dluhy obcí, krajů či příspěvkových organizací, stoupl ve 3. čtvrtletí loňského roku meziročně o 386 miliard na 2,17 bilionu korun. Proti druhému čtvrtletí, kdy byl nejvyšší za posledních 20 let, ale mírně klesl.

Míra zadlužení vzrostla z 31,5 procenta hrubého domácího produktu za třetí kvartál roku 2019 na 38,4 procenta za třetí kvartál roku 2020. Důvodem jsou opatření proti koronaviru.

V evropském srovnání si Česko vede dlouhodobě dobře. Podle nejnovějších dostupných údajů Eurostatu byl v roce 2019 český dluh ve výši 30,2 procenta HDP čtvrtý nejnižší v Evropské unii. Evropský průměr činil téměř 80 procent. Nejhorší výsledky má dlouhodobě Řecko – v roce 2019 činil jeho vládní dluh 180 procent HDP.

Bitcoin je jako na houpačce

Cena digitální měny bitcoin se výrazně propadla až na hodnotu zhruba 33 500 dolarů za minci. Denní pokles tak činil 13 procent. Ještě před pár dny přitom měna atakovala hranici 42 tisíc dolarů.

Čínský Google chce vlastní auta

Čínský internetový vyhledávač Baidu chce ve spolupráci s automobilkou Geely vytvořit autonomní elektrovůz budoucnosti. Podobný krok chystá i americký Apple, který plánuje podepsat dohodu o spolupráci s automobilkou Hyundai.

Restaurace se snaží udržet zaměstnance

Provozovatelé restaurací dál sčítají ztráty ze zavřených provozoven. Náklady zůstávají vysoké, a pokud nechtějí propouštět, musejí lidem najít jinou práci. A tak se třeba z číšníků stávají údržbáři nebo zedníci.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované