Hlavní obsah

Den v byznysu: 40 hodin týdně se loučí. Covid proměňuje trh, ukazuje operátor

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu ve videu i v textu.

Článek

S ustupující epidemií se anketní otázka, kterou na Twitteru položil v dubnu bankéř a investor Radovan Vávra, stává aktuálnější. Co vám bude chybět, až skončí covid, zeptal se někdejší šéf Komerční banky.

V českém Vodafone si pravděpodobně stejnou otázku položili také a dokonce už našli odpověď: kvalitní zaměstnanci. Třetí největší mobilní operátor v Česku jako jeden z prvních nabídl svým lidem na všech pozicích částečný úvazek.

„Je to proměna, kterou jsme naznali v covidovém období. Chtěli bychom umožnit lidem, kteří si třeba v průběhu covidu řekli, že už nechtějí pracovat nonstop pět dní v týdnu osm hodin denně. Získat tím třeba i maminky z mateřských dovolených, lidi, kterým je více než padesát let a chtějí pracovat méně, nebo IT specialisty, kteří zkrátka nechtějí pracovat tolik dní. Dívali jsme se do zahraničí a vidíme, že to jde,“ řekl pro pořad Den v byznysu generální ředitel Vodafone ČR Petr Dvořák. Celý rozhovor s ním si pusťte ve videu nahoře, je součástí dnešního vydání Den v byznysu.

Pro daňové zvýhodnění částečných pracovních úvazků se v premiérovém Byznys clubu Seznam Zpráv vyslovovali i politici - zástupci silné „trojky“: tedy uskupení, která mají největší šanci uspět v říjnových volbách (koalice Spolu, Piráti+STAN a hnutí ANO). Takže se Vodafone i další firmy mohou dočkat i daňové prémie.

Co dalšího přinesl dnešek v byznysu?

Polostátní česká energetická společnost ČEZ se přihlásila k boji za snižování emisí. Nic jiného jí nezbývá: finanční trh se odvrací od firem s nízkým „zeleným“ ratingem. Pokud ČEZ nezačne zelenat, poškodí ho to ekonomicky.

Největší prodejci domácích spotřebičů a elektroniky potvrzují, že začalo citelné zdražování. Zatím ceny rostou v jednotkách procent především u levnějších notebooků, ledniček či praček. Nejvíc, o desetinu, už povyskočily ceny přístrojů osobní péče. Za zdražováním jsou rostoucí ceny čipů, displejů, procesorů, grafik, ale také dopravy.

Po měsících hladovění konečně restauratéři otevřeli zahrádky. V centru Prahy se ale neradují: Kromě prvních hostů dostávají i výpovědi z magistrátu. Město se snaží na Královské cestě snížit počet předzahrádek a kultivovat historické centrum.

Skupina PPF zesnulého Petra Kellnera loni vykázala ztrátu téměř sedm a půl miliardy korun. Do obří ztráty ji stáhla první polovina roku, v druhé už se dostala do zisku 2,4 miliardy. Je to první roční ztráta v historii PPF. V letech 2011 až 2020 činil čistý zisk společnosti 140 miliard korun, aktiva vyrostla trojnásobně na bilion korun.

Klíčovým chemickým podnikům Deza a Precheza z holdingu Agrofert se loni nedařilo. Vyplývá to z nově zveřejněných výročních zpráv firem. Hospodářský výsledek valašskomeziříčské Dezy se meziročně propadl o 52 procent na 430 milionů korun. Přerovské Precheze se čistý zisk ztenčil o více než čtvrtinu na 702 milionů.

A na závěr: Řeč už o něm byla, tady další informace. Seznam Zprávy poprvé uspořádaly Byznys club. Z premiérového dílu se dozvíte, jaké daně budete platit po volbách - anebo také, koho máte volit, pokud chcete, aby daň z vašeho příjmu nestoupala. Řečníci byli reprezentativní: Alena Schillerová, Zbyněk Stanjura, Mikuláš Ferjenčík, Klára Kalíšková, Pavel Mertlík a Miloslav Singer.

Reklama

Doporučované