Hlavní obsah

Den v byznysu: Další vláda bude muset průmysl „vybabrat“ z problémů

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 11. října.

Článek

Autoprůmysl žádá vládu o pomoc

Ve hře je návrat programu Antivirus. Tentokrát jen pro automobilový průmysl. Do Česka přijel nejmocnější muž koncernu Volkswagen Herbert Diess. Vedení Škody Auto řeší s vládou nedostatek čipů a odstávky výroby.

Jestli Němci postaví v Česku Gigafactory, se dozvíme za půl roku

Automobilka Volkswagen odložila rozhodnutí o výstavbě takzvané Gigafactory na výrobu automobilových baterií o půl roku na pololetí roku 2022. O umístění továrny se uchází i Česko. Vicepremiér Havlíček a premiér Andrej Babiš s předsedou představenstva Volkswagenu Herbertem Diessem tak podepsali jen memorandum o podpoře výstavby tří tisíc dobíjecích stanic pro elektromobily v Česku.

Inflace dál roste, atakuje pětiprocentní hranici

To vše v době, kdy Česko čelí zase o něco rychlejšímu zdražování. Rostoucí inflace je jednou z výzev i pro příští kabinet. Česká národní banka i analytici to předpokládali. V září rostly ceny nejrychleji od října roku 2008 – o 4,9 procenta.

Meziročně se zvýšily náklady na vlastní bydlení, pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. V září se ještě do cen nepropsal skok v cenách energií, ten se začne projevovat v říjnu a dalších měsících.

Současný vývoj tak dává vzpomenout na rok 2008, kdy se inflace pohybovala kolem sedmi procent a výš. Tehdy ji však vyšroubovalo zvyšování DPH, zatímco dnes jsou příčiny odlišné. Inflaci dál potáhnou domácí faktory, jako například zdražování nemovitostí či ceny stavebních prací.

Musk ukázal evropskou továrnu Tesly

U sousedů v Německu roste první evropská továrna Tesly. Vyrábět má až 10 tisíc elektroaut denně. Přestože je skoro hotová, stále čeká na finální povolení úřadů a čelí nelibosti místních. Proto pro ně Elon Musk přímo v ní uspořádal Giga Fest - s hudbou, atrakcemi, jídlem i prohlídkou zdarma.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované