Hlavní obsah

Den v byznysu: Energie i auta. Končící vláda rozdává kompenzace

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 18. října.

Článek

PPF prodává část CETINu

Skupina PPF prodává 30procentní podíl v provozovateli sítí CETIN Group investičnímu fondu GIC s centrálou v Singapuru. PPF si zachová majoritu 70 procent. Kolik podíl stál, firmy nezveřejnily.

ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn

Společnost ČEZ zdraží od ledna elektřinu i plyn. Generální ředitel Daniel Beneš odhaduje nárůst cen u elektřiny asi o třetinu a u plynu o polovinu až dvě třetiny. Zdražení se bude týkat zákazníků, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Firma změny oznámí 1. listopadu s platností od prvního ledna.

Stát chce odpustit poplatky za obnovitelné zdroje i DPH

A tématu rostoucích cen elektřiny a plynu se dnes věnovala i končící vláda. Stát by mohl odpustit firmám až osm miliard korun na poplatcích za obnovitelné zdroje, podobně jako u domácností. Po jednání tripartity to uvedl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Vláda jednala i o kompenzacích pro domácnosti. Zmocní ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby mohla rozhodnout o odpuštění daně z přidané hodnoty energií na listopad a prosinec.

Ceny v průmyslu rostou nejrychleji od roku 1993

Růst cen průmyslových výrobků rostl nejrychleji v historii. V září zrychlil na 9,9 procenta ze srpnových 9,3 procenta. Naposledy byl takový nárůst v březnu 1993.

Zdražování zrychlilo i v jiných oblastech. V zemědělství byly ceny proti loňskému září vyšší o 8,4 procenta, ve stavebnictví o 6,8 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,6 procenta.

Obecné kovy a kovodělné výrobky zdražily o 28 procent a chemické látky a výrobky o téměř dvě pětiny. O čtvrtinu vyšší byly ceny dřeva, papíru a tisku. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku meziročně stouply o dvě procenta. Zlevnily jen dopravní prostředky, a to o 2,1 procenta.

Česká firma chce vrátit „retro“ autodráhu

Hračkářství se loni zavřela na několik měsíců, ale na tržbách české společnosti Efko to není vůbec poznat. Tržby firmy meziročně stouply o 25 procent. Teď se společnost, která vyrábí postavičku Igráčka, snaží prorazit s retro autodráhami ze 60. let, které byly známé pod názvem Faro.

Balónem do vesmíru?

Peníze investorů stále ve velkém putují do vesmírného turismu, a to i do firem, které si hranici pro nezapomenutelné vyhlídky stanovily podstatně níž než ty ostatní. Kosmické balóny od Space Perspective slibují takový luxus, co kosmické lodě určitě ne. A už vybraly i svou první miliardu.

Reklama

Doporučované