Hlavní obsah

Den v byznysu: Kolik stojí krize a která odvětví už se k „normálu“ nevrátí

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 4. března.

Článek

CTP míří na burzu

Developer CTP chce vstoupit na Amsterdamskou burzu. Očekává, že na ní vybere 23 miliard korun. Skupina založená nizozemským podnikatelem vznikla v roce 1998 v Humpolci a kromě Česka působí hlavně v zemích východní Evropy.

Kolik stojí Česko krize?

Kolik Česko stojí nynější krize? Při současném lockdownu tuzemská ekonomika přichází o zhruba 2 miliardy korun denně. Vypočítal to David Marek, hlavní ekonom společnosti Deloitte. Současná ztráta není tak velká, jako byla na jaře, kdy hospodářství přicházelo o 3 miliardy. Podzimní částečné uzavření vyšlo na 1,7 miliardy denně.

Doposud to znamená ztrátu na HDP půl bilionu korun. A toto číslo může růst. Vedle toho Česko vykázalo loni historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu ve výši 367 miliard a letos podle plánů Ministerstva financí dosáhne další historické výše až půl bilionu korun.

Kolik celá krize bude stát, záleží na tom, kdy se vše vrátí do normálu. Pokud přijdou další vlny šíření koronaviru, schodek 500 miliard nemusí být konečný. Některá odvětví se už do předpandemického stavu nevrátí. Kultura, turistika nebo sport projdou nezvratnými změnami.

Odbory: Škoda bude propouštět

Škoda Auto chce podle odborů od letoška do roku 2023 snížit počet zaměstnanců o pět procent, tedy asi o 3000 lidí. Zastavil se už například nábor nepřímého personálu. Uvedl to dnes týdeník Škodovácký odborář.

Rada: Musí se zvýšit daně

Národní rozpočtová rada varuje vládu, že musí konsolidovat veřejné finance. Bude to vyžadovat významné zvýšení daní. Jinak už v roce 2024 vývoj financí narazí na takzvanou dluhovou brzdu, kdy bude muset vláda sestavit rozpočet bez schodku.

Lufthansa v rekordní ztrátě

Největší evropské aerolinky Lufthansa vykázaly za loňský rok rekordní ztrátu 6,7 miliardy eur. V roce 2019 měly zisk 1,2 miliardy eur. I letos vedení firmy očekává ztrátu, má být ale nižší.

Češi si oblíbili kryptoměny

Češi si oblíbili kryptoměny. V únoru se v tuzemsku prodaly za zhruba 900 milionů korun. Je to o 300 až 400 milionů více než v lednu a šestinásobek proti stejnému měsíci loni.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované