Hlavní obsah

Den v byznysu: Hospody čeká nejnáročnější víkend roku

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 28. května.

Článek

Vojtěch všechny překvapil. Otevírá se téměř vše

Kvůli nedávnému rozsudku Nejvyššího správního soudu rozhodl staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že zruší valnou většinu protipandemických opatření, která cílila na mnoho odvětví byznysu.

Restaurace budou moci otevřít i vnitřní prostory. Pro vstup budou platit stejné podmínky jako na zahrádky. Tedy nutné bude potvrzení o bezinfekčnosti. A bude nutné nosit ochranu dýchacích cest v době, kdy zákazník nekonzumuje jídlo a pití. U stolu smí sedět maximálně čtyři lidé.

Otevřít budou moci také kluby a diskotéky. V nich navíc platí zákaz živé hudby i tance a musí se dodržovat rozestupy. V klubech platí i významná výjimka – návštěvníci se nebudou moci prokazovat samotesty. Případná kontrola uzná jen testy z certifikovaných laboratoří.

Otevírají se také bazény a wellness. V bazénech platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy. Nutností bude potvrzení o bezinfekčnosti, opět bez zahrnutí samotestů. Respirátor bude povinný jen v odpočinkových zónách. V saunách či solných jeskyních platí limit kapacity 30 %.

Zvýší se také limit počtu účastníků na kongresech či konferencích. A to na 250 uvnitř i venku. Dosud to bylo 50 uvnitř a 100 venku.

U kulturních akcí nadále platí limit 500 lidí při využití 50procentní kapacity. Akcí pod širým nebem se může účastnit až 1000 lidí.

Hospodským začíná nejdrsnější víkend

Restaurace už začaly s přípravami na pondělní otevření. Pro některé to ale může být problém - oboru chybí kvůli dlouhému přerušení provozu 10 až 15 procent zaměstnanců.

Eurowag míří na burzu

Česká společnost Eurowag se chystá vstoupit na londýnskou burzu. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na zdroje v podniku. Transakce by mohla firmu ocenit na více než dvě miliardy dolarů.

Airbus vs. ČSA

Evropský výrobce letadel Airbus přihlásil do insolvenčního řízení s Českými aeroliniemi pohledávky za zhruba 17 miliard korun. Dluhy souvisí s objednávkami letounů.

Bezos vs. Arnault

V čele žebříčku nejbohatších lidí planety probíhá boj. O post se přetahují francouzský módní magnát Bernard Arnault a šéf Amazonu Jeff Bezos. Pořadím opakovaně míchá pohyb akcií na burze, Arnault Bezose krátce předběhl už v pondělí.

Platy ředitelů rostly, zaměstnancům příliš ne

Platy ředitelů velkých firem rostly během pandemie nejrychleji v historii, čímž se dál rozevírají nůžky mezi příjmy vedení a příjmy zaměstnanců. Uvedl to americký Economic Policy Institute, který analyzoval data 281 velkých firem.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované