Hlavní obsah

Den v byznysu: I když covid stále řádí, zprávy z ekonomik nejsou všechny zlé

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 16. dubna.

Článek

Dobré zprávy z Číny?

Čínská ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o rekordních 18,3 procenta. Čísla jsou ale zkreslená, protože kvůli pandemii hospodářství před rokem zaznamenalo výrazný propad.

Oproti předchozímu čtvrtletí rostla čínská ekonomika jen o 0,6 procenta, což je nejhorší hodnota za poslední desetiletí.

V celém loňském roce ekonomika Číny vzrostla o 2,3 procenta, tedy nejméně za 44 let.

Trhy rostou!

Světové akciové trhy jsou na rekordech a zvyšují se i ceny některých komodit, zejména ropy. K růstu přispívá všeobecný optimismus po zprávách o rekordním růstu čínské ekonomiky a o solidním vývoji ekonomiky USA, která se zotavuje z pandemie.

PPF je blíž ke koupi Monety

Skupina PPF zvládla další krok na své cestě k ovládnutí Moneta Money Bank. Česká národní banka udělila skupině souhlas ke zvýšení podílu v Monetě až do 30 procent. Případným spojením Monety a Air Bank, kterou PPF vlastní, by vznikla třetí největší banka v Česku.

Levnější byty v Praze?

Praha má plán, jak zlevnit nové byty údajně až o třetinu. Radní chtějí podpořit družstevní bydlení, družstvům by město výhodně poskytlo pozemky. Zájemci by ale museli mít poměrně dost našetřeno. Na průměrný byt milion korun i více. Praha proto bude usilovat o vytvoření programu dotací.

Trh s auty pookřál

Trh s auty v Evropě výrazně pookřál. V březnu registrace nových vozů vzrostly o 87 procent na milion prodaných vozů. Za celé první čtvrtletí činil růst něco přes 3 procenta, protože v lednu i v únoru se prodeje propadly meziročně o zhruba 20 procent. V Česku se prodej nových osobních aut za první čtvrtletí snížil o více než procento na 50 tisíc vozů, v samotném březnu se ale zvýšil o téměř polovinu.

Výrobce bazénů expanduje

Česká firma Albixon, která je jedním z největších evropských výrobců bazénů, koupila 80procentní podíl ve firmě 3D Tech. Cena transakce se odhaduje na desítky milionů. Proč se firma rozhodla investovat do 3D tisku? To nám řekl šéf firmy Zdeněk Vosolsobě.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované