Hlavní obsah

Den v byznysu: I v Česku máme svého Elona Muska. Bohatne rychle

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 14. ledna.

Článek

Být horským hoteliérem, nebo provozovat sjezdovku není v těchto dnech úplně snadný byznys. Hostem pořadu Den v byznysu byl Marcel Soural, majitel developerské společnosti Trigema a mimo jiné spolumajitel lyžařského areálu Monínec.

Co dalšího o penězích se dozvíte nahoře ve videu?

Daniel Křetínský nakupoval

Daniel Křetínský se čím dál víc stává českým Elonem Muskem, tedy pokud jde o zhodnocování akcií, do nichž investuje. Křetínského Vesa Equity Investment znovu navýšila podíl v rostoucí společnosti Foot Locker na 12,4 procenta.

Pivovary Staropramen s novým šéfem

Českou pivní dvojku Pivovary Staropramen opustil po necelém roce ředitel Zdenek Havlena. Ve funkci ho nahradil Chorvat Teo Ćendo, dosud šéf regionálního pivovaru Zagrebačka. Staropramen dosáhl podle posledních výsledků roční zisk 730 milionů po předloňské ztrátě 3,1 miliardy korun.

Crestyl si půjčuje na Savarin

Developerská a investiční skupina Crestyl vydává dluhopisy za 2,2 miliardy korun na financování projektu Savarin v centru Prahy. Splatnost je v lednu 2026, roční výnos činí 6,9 procenta. Rekonstrukce a výstavba projektu by měla začít v následujících měsících. Rekonstrukce paláce Savarin bude trvat dva roky.

Foto: Crestyl

Developer Crestyl připravuje rekonstrukci paláce Savarin v centru Prahy (na snímku vizualizace nové podoby).

Radši paušál?

K paušální dani se přihlásilo 68 566 živnostníků. Termín byl do pondělí, ale na finanční úřady ještě přicházejí oznámení zaslaná poštou. Paušální daň je určena pro živnostníky s příjmy do milionu korun. Daň zahrnuje odvod na sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmů, letos činí 5469 korun za měsíc.

Kdy do kina, nebo do hotelu?

Antigenní testy budou i po 15. lednu na pojišťovnu a vicepremiér Karel Havlíček je chce využít k tomu, aby dříve mohla otevřít kina, divadla, ale také třeba horské hotely. Klienty s negativním testem by totiž hoteliéři mohli ubytovat.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované