Hlavní obsah

Den v byznysu: Jak dáváte covid? Já čím dál hůř, firma lépe, říká miliardář z jihu Čech

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 17. února.

Článek

Milan Teplý je 57. nejbohatší Čech a jeho upřímná výpověď pro SZ Byznys, v níž oznamoval výsledky své Madety, dost vystihuje i pocity dalších tuzemských byznysmenů. Teplý na otázku, jak zvládá tento (další) covidový rok, říká, že čím dál hůř. Ale Madeta o poznání lépe.

Tuzemský byznys se dostal do kleští: toužebně očekává další rozvolnění, hlavně obchodníci, ale šéfové firem současně vědí, jaké to je riziko. S každým dalším růstem zdravotních statistik se firmy blíží do situace, že přijdou o zaměstnance (nemocné nebo v karanténě). Stát v mnoha ohledech selhává a tak berou věc do svých rukou: jako třeba v Škodě Auto, Brisk Tábor, Raiffesenbank a dalších společnostech, kde už samozřejmě testují, ale připravují se i na dobu, kdy budou své zaměstnance moci očkovat.

Pusťte si rychlý přehled toho, co přinesl dnešek v tuzemském i světovém byznysu (ve videu nahoře).

Největší tuzemský internetový obchod Alza.cz loni zvýšil obrat o 28 procent na rekordních více než 37 miliard korun. Počet zákazníků se rozrostl na téměř pět milionů. Ti na e-shopu vytvořili 15,8 milionu objednávek, téměř polovina z nich byla uhrazená kartou on-line a čtvrtina byla v hlavní sezóně doručená do AlzaBoxů.

Průměrná sazba hypoték v lednu klesla podesáté v řadě.

Nová osobní auta se v EU prodávají nejhůř v historii. V lednu kvůli druhé vlně koronaviru a protiepidemickým opatřením klesl prodej nových vozů o další čtvrtinu na zhruba 726 tisíc aut. Údaje zveřejnilo Evropské sdružení výrobců automobilů.

Střídání na trůnu. Absolutním vítězem ocenění Obchodník roku je síť lékáren Dr. Max patřící Pentě. V anketě společnosti Mastecard vystřídala na prvním místě dlouholetého vítěze, prodejce nábytku IKEA.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované