Hlavní obsah

Den v byznysu: Zdražování v Česku nemá obdoby

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 15. ledna.

Článek

Zdražování v Česku nemá obdoby

Během ekonomické krize ceny obvykle klesají. V České republice se loni zdražovalo o 3,2 procenta, i když se ekonomika propadla nejhlouběji v dějinách, podle předběžných odhadů ČNB o sedm procent.

Loňské zdražování bylo citelné, ale k dispozici je také černý scénář, podle kterého inflace ještě zrychlí. Zlomem by mohl být okamžik, kdy vláda ukončí zimní lockdown.

Za poslední dvě desetiletí zažili Češi obdobné zdražení jen v letech 2008 a 2012, kdy ceny reagovaly na zvýšení daně z přidané hodnoty. Opakování z roku 2020 vysvětluje protikrizová strategie pumpování peněz ze státních zdrojů, pro kterou se vedle Čechů rozhodly všechny vyspělé národy.

Příjmy obyvatelstva vyrostly díky vládním subvencím ve druhém a třetím čtvrtletí reálně víc než o procento, část obchodů a služby však byly několik měsíců zavřeny, a proto výdaje občanů klesly o pět procent. Rozdíl Češi uložili do úspor, které proto rostly zdaleka nejrychleji v historii. Podle dostupných dat peníze ukládali také koncem roku.

Když příjmy obyvatelstva rostly, neměli obchodníci důvod snižovat ceny. Teď se musí ekonomové vypořádat s vyhlídkou, že zdražování ještě zrychlí, až na jaře nebo v létě dostane obyvatelstvo příležitost utrácet a zároveň překoná strach z pandemie. Tím spíše, když počet nezaměstnaných takřka neroste a po plošném snížení daně z příjmu přistanou na účtech další peníze.

Novinky státu pro podnikatele

Program COVID gastro uzavřené provozovny se bude vztahovat na období už od 9. října. Ne od 14., jak bylo původně v plánu. Od poloviny října zavřely stravovací provozy. Fitness centra, posilovny nebo vnitřní bazény ale musely přerušit už 9. října. Všechny provozovny uzavřené kvůli pandemii koronaviru budou mít nárok na dotaci na každého pracovníka 400 korun za den.

MPO spustí třetí výzvu programu COVID nájemné, a sice 22. ledna. „Okamžitě poté, co začnou chodit žádosti, se začne hodnotit a vyplácet. Lze předpokládat, že v posledním týdnu v lednu se budou vyplácet první,“ řekl k novince Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu (za ANO).

Podnikatelé si navíc mohou na on-line kalkulačce Ministerstva průmyslu a obchodu spočítat měsíční podporu, kterou jim stát v souvislosti s pandemií a vládními opatřeními poskytne. Kromě toho resort spustil web 1212.mpo.cz, kde podnikatelé najdou všechny programy vyhlášené v souvislosti s koronavirovou krizí.

„Bidenův balík“

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden představil balík na pomoc ekonomice. Peníze mají směřovat na boj s pandemií, ulevit domácnostem i nastartovat hospodářský růst.

Soubor opatření počítá s částkou 1,9 bilionu dolarů (40,8 bilionu korun). Na boj s koronavirem půjde 415 miliard dolarů - hlavně na urychlení vakcinačního programu. Bilion dolarů má jít přímo domácnostem a 440 miliard dolarů dostanou nejvíce zasažené drobné podniky.

Krkavec cenný jako celé království

Dopady koronaviru na cestovní ruch jsou fatální. Absence turistů ale může zničit i národní poklad, ne-li rovnou celé království. Z londýnského Toweru totiž uletěl znuděný krkavec, a zřejmě i uhynul. Pevnost stráží celkem šest opeřenců. A kdyby prý zmizeli všichni, padne Tower i celá Británie.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované