Hlavní obsah

Den v byznysu: Kam na dovolenou a kam po ní. Turisté mají kuriózní potíže

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 28. dubna.

Článek

Stát řeší, co s lidmi po dovolené

Zavedení státem hlídané karantény v zařízeních hotelového typu pro cestující z rizikových zemí radí vládě její poradci. Kabinet ale chce jít cestou sebekarantény.

Od úterý platí, že u zemí se středním rizikem, jako je Finsko, Island nebo Portugalsko, musí cestovatelé příjezd nahlásit. A mít při příletu maximálně den starý antigenní test nebo maximálně tři dny starý PCR test.

Po návratu ze Slovenska, Řecka, Rakouska nebo Dánska, tedy ze zemí s vysokým rizikem, platí sebekaranténa, než budou mít lidé negativní PCR test provedený v Česku.

U zemí s extrémně vysokým rizikem, kam patří Brazílie, Indie nebo Tanzanie, je nutné jít na dva PCR testy po vstupu do Česka – první do 24 hodin po příjezdu a druhý za deset až 14 dní.

Zatímco aerolinky i cestovky už díky covid pasům vyhlíží lepší zítřky, sami turisté čelí na oblíbených místech – jako je Florida nebo Havaj – problémům s dopravou. Autopůjčovny totiž zdražily denní taxu i o stovky dolarů. Lidé se zdražení brání po svém a pronajímají si výrazně levnější stěhovací nebo nákladní vozy.

Obchod roku

Společnost Wood & Company za 450 milionů eur získala jedno z největších nákupních center na Slovensku – bratislavský Aupark. Seznam Zprávám to potvrdil místopředseda představenstva Jiří Hrbáček.

Ostře sledovaná Moneta Money Bank

Valná hromada do funkce člena dozorčí rady opět zvolila Miroslava Singera, bývalého guvernéra centrální banky. Získal 82 procent hlasů. Valná hromada Monety letos přitahuje velkou pozornost – poprvé se na ní totiž představil nový akcionář, společnost Tanemo, patřící do impéria PPF.

Když se investor „podělá“, byznys skončí

Skupina RSBC finančníka Roberta Schönfelda odprodala zpět s výraznou slevou polovinu v dopravci Umbrella Mobility. Koupila ji přitom teprve nedávno. Společnost, která je jedním z největších dopravců pro FlixBus, tak opět stoprocentně ovládá podnikatel Pavel Steiner.

„Nebyli schopni reagovat na koronavirovou krizi. Já vedle sebe nepotřebuju partnera, který se s prominutím podělá, když přijde problém,“ vysvětluje krok Pavel Steiner, dopravce, majitel Umbrella Mobility.

Firmy nevědí, co je digitalizace

Rok covidu je označován jako rok urychlení digitalizace. Hloubkový průzkum společnosti PwC ale ukázal, že firmy zůstaly na půl cesty. Kvůli tomu jim uniká možnost třeba zvýšit obrat a stát se hrozbou pro konkurenty.

Největší nedostatky mají firmy v zavedení robotické automatizace procesů. Jen každá třetí firma to už udělala. Většina tápe, neví, zkoumá možnosti. Víc než pětina firem přiznává, že s ní nemá zkušenosti zatím žádné.

Vítězové koronakrize na rekordech

Na pandemii vydělávají velké internetové firmy, dva americké technologické giganty ale nad očekávání. Mateřská společnost Googlu, firma Alphabet, zvýšila zisky o 160 procent, Microsoftu rostly o 44 procent.

I výrobcům elektroniky se dařilo, japonská Sony Group poprvé překonala hranici jednoho bilionu jenů, to je 197,4 miliardy korun. Vliv na výsledky mělo i zahájení prodeje nové herní konzole PlayStation 5.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované