Hlavní obsah

Den v byznysu: Kšaft Aleny Schillerové. Ano, bude hůř

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 9. listopadu.

Článek

Se slovem „kšaft“ se drtivá většina lidí potká jen párkrát v životě. Narazí na něj ve škole při hodině literatury, kde se probírá život a dílo Učitele národů Jana Amose Komenského a jeho Kšaft umírající matky Jednoty bratrské.

Slovník slovo definuje coby poslední vůli, poslední pořízení, závěť, testament. Odcházející ministryně financí Alena Schillerová také vydala svůj kšaft – Kšaft krvácející matky Republiky české.

Ten se v mluvě ministerstva financí jmenuje Makroekonomická predikce České republiky, datum vydání listopad 2021, a všechna čísla, která jsou klíčová pro další měsíce a roky, prošla zásadní revizí směrem k horšímu – vývoj HDP, inflace i celkové výše státního dluhu (vyjma kosmetického zlepšení pro letošek). Mimochodem už příští rok bude každý Čech dlužit 280 tisíc korun, dohromady hezké tři biliony korun.

Nastupující ministr financí může jen litovat, že se dědictví s podpisem Alena Schillerová nemůže vzdát.

Povinné ručení zdraží

Ceny povinného ručení půjdou nahoru, současná inflační epizoda se do ceníků pojišťoven propíše během několika měsíců.

Místo mrazu panely na střechu

Lidé se snaží utéct vysokým účtům za energie, někdo raději omezuje topení, jiný se vrací ke kotli na tuhá paliva a další si chtějí vyrobit elektřinu sami. Zájem o instalaci solárních panelů proto letos několikanásobně vzrostl.

Reklama

Doporučované