Hlavní obsah

Den v byznysu: Na brzdu šlapou dopravci i hoteliéři. Jak je to v automobilkách?

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 22. října.

Článek

Česko má za sebou první pracovní den v podzimním lockdownu.

Vládní nařízení jsou často zmatečná a komplikují byznysu život víc, než je nutné. Včerejší příklad: ministr Prymula informoval o restauracích v obchodních centrech tak, že mohou dál prodávat přes okénko, ráno se ale ukázalo, že i tento způsob prodeje byl ve velkých centrech zakázán. Na rozpor upozornila poradenská společnost CBRE.

Vládní opatření i epidemie se dramaticky promítají u dopravců. Počty cestujících v autobusech a vlacích už v minulém týdnu klesly na polovinu a čeká se další pokles. Jezdit přestaly některé spoje na jinak vytížené trati mezi Prahou a Ostravou, po dohodě se státem ubyly i linky mezi Prahou a Hradcem Králové, Děčínem, Brnem a Českými Budějovicemi.

Udržet v provozu automobilky, tak zní příkaz dne. Připustit - stejně jako na jaře - že se zastaví jejich výrobní pásy, by znamenalo osudovou ránu pro celé národní hospodářství s nejistou dobou zotavení. Říká to krizová zkušenost z první poloviny roku. O tom, co se děje v automobilkách, víc v rozhovoru s Radkem Špicarem, viceprezidentem Svazu průmyslu, a také v analýze Petra Holuba:

Společnost Coca-Cola se připravuje na dobu, kdy covidová omezení padnou. V českých supermarketech začne nabízet kávu Costa Coffee. Nyní bude k dostání v Makru a u internetových prodejců Rohlik.cz nebo Košík.cz, v následujícím roce ji firma chce rozšířit do maloobchodní sítě.

Hotely, penziony a restaurace v jižních Čechách budou mít za listopad a prosinec kvůli koronavirovým omezením ztráty na tržbách kolem dvou miliard korun. Městským hotelům chybí firemní klientela, řada z nich navíc ještě nedostala od státu podporu za jarní koronakrizi. Nejistá je i sezona lyžařských středisek, předprodeje permanentek stojí.

Německý internetový prodejce módy About You chystá vstup na burzu. Doufá, že oceněním akcií dosáhne tržní hodnoty 82 miliard korun. Firma by se tak připojila ke svému největšímu rivalovi Zalando, který stejný krok podnikl už v roce 2014.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované