Hlavní obsah

Den v byznysu: Nedostatek vakcín může vyústit v globální obchodní válku

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí z českého i světového byznysu ze čtvrtka 25. března 2021.

Článek

Schyluje se k obchodní válce kvůli vakcínám? Farmaceutický průmysl v tom má jasno.

Pokud Evropa sáhne k tvrdým opatření vůči výrobcům vakcín a bude dlouhodobě omezovat vývoz očkovacích sér za hranice, způsobí to globální obchodní konflikt, řekl ve studiu SZ Byznys Jakub Dvořáček, ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. EU si chce na výrobcích vynutit slíbené, ale nedodané vakcíny. Odvetným krokem by pak mohl být i přesun výroby mimo Unii.

Jakub Dvořáček byl hlavním hostem dnešního vydání Dne v byznysu (video si pusťte nahoře v tomto článku).

Co dalšího se odehrálo v českém a světovém byznysu:

Aricoma Group z investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka koupila 100 procent v české softwarové společnosti Komix. Transakce ještě podléhá schválení antimonopolním úřadem. Komix už skoro třicet let vyvíjí zakázkový software pro e-government, zdravotní pojišťovny a podniky jako Škoda Auto, Nestlé nebo Porsche.

Průmyslový developer CTP Group, který působí převážně na českém trhu, vstoupil na akciovou burzu v Amsterodamu. Do nabídky dal zhruba 61 milionů akcií s nabídkovou cenou 14 eur za akcii. Je to 15 procent všech akcií společnosti. Skupina tak vstupem na burzu získá asi 22 miliard korun.

Kanadská společnost Euro Manganese získala od investorů přes půl miliardy korun na projekt těžby manganu ve východočeských Chvaleticích. Jde o surovinu využitelnou pro výrobu autobaterií. U Chvaletic leží v zemi 27 milionů tun manganové rudy.

Jak roste zájem o byty a domy? Sledujte podle Indexu nemovitostí Seznam Zpráv

Kvůli nehodě v Suezském průplavu, kterým „prochází“ 12 procent globálního obchodu, včera zdražila ropa o zhruba pět procent. Dnes cenový růst koriguje, přesto dopady na pohonné hmoty mohou být v příštích týdnech citelné. Tchajwanský tanker Ever Given, který průplav ucpal, patří k největším na světě. Měří 400 metrů a váží 220 tisíc tun.

Lékárenská síť Benu loni zdvojnásobila tržby na internetu na více než miliardu korun. Důvodem byla především koronavirová pandemie. Benu je dvojkou na trhu co do počtu lékáren za Doktorem Maxem. Benu chce zvýšit podíl na internetovém prodeji z 30 na 40 procent.

Rodinný pivovar Bernard návštěvnické centrum za 160 milionů korun zatím neotevře. Centrum s kinosálem a dvěma restauracemi celkem pro dvě stě lidí chtěl zprovoznit v červenci. Kvůli covidu už podruhé zrušil i tradiční červnový Bernard Fest.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované