Hlavní obsah

Den v byznysu: Noční můra restauratérů opět na obzoru. Jen v jiné podobě

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 11. listopadu.

Článek

Splátky hypoték výrazně zdraží

Rostoucí úrokové sazby zasadí ránu lidem, kterým v nejbližších měsících končí fixace splátek hypotéky. Měsíční platba se jim navýší minimálně o stovky, častěji spíš o tisíce korun i víc. Například u třímilionové hypotéky na třicet let a úrokem dvě procenta se splátka zvýší z 11 na 16 tisíc korun měsíčně, kdyby sazby České národní banky stouply na pět procet, což není nereálné.

Češi vybudují další soláry v Chile

Česká energetická skupina Solek vybuduje v Chile až 28 fotovoltaických parků o výkonu 200 megawattů. Na výstavbu uzavřela smlouvu s jedním z fondů americké společnosti BlackRock, který je největší správce finančních aktiv na světě. Cena transakce není známá. V Chile má česká firma už dvacet solárních parků o kapacitě zhruba sto megawattů.

Do restaurace jen s očkováním?

Denní přírůstek nakažených covidem dnes přesáhl 13 tisíc. Končící vláda na rapidně se zhoršující pandemickou situaci chce razantně reagovat. Podle informací Seznam Zpráv by už zítra mohla oznámit takzvaný rakouský model opatření. Ten spočívá v tom, že se jako potvrzení bezinfekčnosti uznává pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích či v restauracích neuznával výsledek testů na covid.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované