Hlavní obsah

Den v byznysu: Jak se obchody chystají na otvírání

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 16. února.

Článek

Dva měsíce nuceného volna pro obchodníky možná skončí. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) vládě navrhne otevření obchodů od 22. února. Obchodníci se proto začali připravovat na brzké otevření.Je v tom chaos a je to narychlo. Opatření je nutné znát aspoň týden dopředu, zní z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP ČR). Její generální ředitelka Eva Svobodová pro SZ Byznys popsala, jak se obchody chystají na otevření.„Za nás bychom chtěli říct, že skutečně menší obchodníci jsou připraveni, a máme za to, že tu situaci by mohli dobře zvládnout,“ řekla v rozhovoru.„Maloobchodníci se připravují. Někteří z nich už nevydrželi tento víkend, což bylo podle našeho názoru trochu předčasné. My jsme doporučovali, aby neotevírali. Přesto někteří z nich nechtěli ztratit ani jeden den, a tak přeceňovali výrobky nebo vytápěli provozovny. To samozřejmě znamená další náklady a škody, které jim nikdo nenahradí – bohužel,“ popsala dále.

Vyšší kompenzace

Vláda schválila návrh nového zákona o kompenzačním bonusu. Příspěvek již nebude navázán na nouzový stav a podpora bude cílit na firmy a podnikatele, u kterých klesly tržby alespoň o 50 procent. Zákon zvyšuje denní příspěvek podnikatelům z 500 na 1000 korun, pracovníkům na dohodu zůstane příspěvek 500 korun denně. Po schválení parlamentem by měl zákon platit zpětně od 1. února.

ČNB poprvé naznačila pohyb sazeb

Česká národní banka nevylučuje, že v červnu v případě solidního oživování ekonomiky z útlumu způsobeného pandemií přikročí ke zvýšení úrokových sazeb. Uvedl to podle agentury Reuters viceguvernér banky Marek Mora během internetové konference, kterou zorganizoval londýnský institut OMFIF.

Nejvyšší schodek

Schodek českého státního rozpočtu se letos zvýší z původně plánovaných 320 miliard na půl bilionu korun. O zvýšení schodku rozhodla v pondělí večer vláda.

Půjde tak o nejvyšší schodek rozpočtu v historii samostatné České republiky. Doposud byl nejvyšším schodkem ten loňský ve výši -367 miliard. Návrh počítá nově s dopady daňových změn, například se zrušením superhrubé mzdy. Změnu rozpočtu vláda navrhne schválit ve stavu legislativní nouze. Sněmovna by o změně měla jednat ve čtvrtek.

Celkové příjmy rozpočtu by letos měly být 1,39 bilionu korun a výdaje 1,89 bilionu korun. Příjmy by tak měly být proti schválenému rozpočtu nižší o zhruba 100 miliard a výdaje vyšší o 77 miliard korun. Podle většiny ekonomů navrhovaný schodek půl bilionu korun je neopodstatněný.

Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun.

Růst kovů

Za rok od vypuknutí pandemie koronaviru cena zlata stoupla o více než 14 procent, stříbro zdražilo o 53 procent. Výrazněji vzrostla i cena dalších kovů, například mědi, téměř o polovinu. Cena ropy se po propadu v některých případech až do záporných hodnot nakonec zvýšila až o 13 procent.

Menší skiareály už nejspíš neotevřou

Provozovatelé lyžařských areálů v Česku jsou zklamaní, že nemohou od pondělí spustit vleky. Doufali, že vláda zmírní restriktivní opatření. Některé menší areály tak v sezoně kvůli koronaviru možná ani neotevřou.

Evropské akcie na maximech

Evropské akcie se v pondělí vyšplhaly na zhruba roční maximum, těží z nadějí na rychlé oživení ekonomiky z koronavirové krize. Panevropský akciový index STOXX 600 si připsal 1,32 procenta na 419,47 bodu a dostal se na nejvyšší úroveň od konce loňského února. Index STOXX 600 již posílil o zhruba 55 procent poté, co se loni v březnu propadl na sedmileté minimum.

Evropská ekonomika se propadla o víc než 6 procent

Ekonomika Evropské unie se za loňský rok meziročně snížila o 6,4 procenta, uvedl v rychlém odhadu úřad Eurostat. Ve čtvrtém čtvrtletí se proti přechozímu čtvrtletí snížila o 0,4 procenta, Meziročně se HDP snížil o 4,8 procenta,

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované