Hlavní obsah

Den v byznysu: Pohádky ovčí babičky v roce 2021. O levném státním dluhu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 26. ledna.

Článek

Ministryně financí Alena Schillerová ráda zdůrazňuje, jak si Česko levně půjčuje – a je to pravda. Kdyby banka nabízela hypotéku s desetiletou fixací a úrokem 1,26 procenta, stály by u jejích poboček kilometrové fronty. Jenže jakmile se člověk podívá za hranice, tak zjistí, že levněji než Češi si půjčují všechny země eurozóny včetně Řecka a Itálie. A že Česku investoři půjčují za stále méně výhodných podmínek.

USA mají šéfku státní pokladny

Výměna v Bílém domě s sebou nese spoustu „nej“ a „první“. Své poprvé dostaly také americké finance – v čele ministerstva financí stanula první žena Janet Yellenová. Na „první“ už si zvykla, protože jako první žena v historii šéfovala i americké centrální bance.

Radši to spalte

Že „odchod znamená odchod“, opakovali původci brexitu tolikrát, až se tento slogan úplně významově vyprázdnil. Pravý význam jako první pocítili britští rybáři. Nyní podobné rozčarování zažívají i obchodníci – doprava zboží začala podražovat, nabírá zpoždění a navíc vše tíží 47 let netušená administrativa. Reklamace britského zboží dnes představuje takovou komplikaci, že sami britští obchodníci radí zboží odepsat a spálit, vyjde to laciněji.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované