Hlavní obsah

Den v byznysu: Lidé kvůli cenám zvolí cizí potraviny, bojí se čeští producenti

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Karolína Štuková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 12. října.

Článek

Potraviny zdražují

Inflace v září dosáhla téměř pěti procent. Na zdražování přitom doposud neměly vliv ceny potravin. To se ale brzo změní. Výrobci už posílají obchodníkům včetně supermarketů nové ceníky. Například výrobky Nestlé zdraží až o 13 procent, nápojářská skupina Kofola zvažuje zvýšit ceny o pět procent a společnost Emco až o desetinu.

Problémy největšího developera v Číně narůstají

Zadlužený čínský developer Evergrande potřetí zmeškal platbu úroků z dluhopisů. Tentokrát měl zaplatit 148 milionů dolarů. Na trzích sílí obavy, že se problémy firmy rozšíří do celého trhu.

Český miliardář míří mezi elitu

Do žebříčku nejbohatších Čechů se letos probojoval Jan Bednář. Se jměním 10 miliard korun je na 32. příčce. Své bohatství vybudoval ve Spojených státech. Nyní žije na Floridě, odkud řídí firmu ShipMonk, kterou zakládal. Ta se zabývá doručováním zásilek pro malé a střední firmy a na tomto poli je lídrem.

Tržní hodnota firmy dosahuje oficiálně 800 milionů dolarů. Díky posledním akvizicím se jí podařilo dosáhnout hned dvou milníků. Reálná hodnoty firmy se zdvojnásobila, a firma tak patří k takzvaným start-upovým jednorožcům. Navíc se díky nákupům konkurence patrně stala globální jedničkou v oboru.

Jak „nabít“ elektroskútr za šest sekund

Elektrifikace osobní dopravy naráží kromě příliš drahých elektromobilů i na další problém: nedostačující síť dobíjecích stanic. Minimálně pro skútry má ale řešení start-up z Tchaj-wanu, který už expanduje i v Číně. Jeho stanice dokáže místo jednoho řidiče současně uspokojit i třicet. Podívejte se jak.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované