Hlavní obsah

Den v byznysu: Praha chystá poplatek za nový byt

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Petra Krmelová

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí z byznysu z pátku 23. dubna 2021.

Článek

Před začínajícím víkendem, ve kterém se už můžete částečně rozvolnit, máme pro vás rychlý souhrn zpráv ze světa peněz.

Developerem v Itálii, developerem v Praze

Realitní byznysmen Radovan Vítek posiluje v Itálii. Od starobylé rodiny Marchesini se chystá převzít realitní skupinu Galotti, která se ocitla ve finančních problémech. Získat by měl dva developerské projekty, jeden v Bologně a jeden v Římě, jejichž celková rozloha činí asi 100 tisíc metrů čtverečních.

A teď k developerům v Praze. Podle nově chystaných pravidel budou stavitelé bytů finančně přispívat na občanskou vybavenost. Počítá se s tím, že za každý metr čtvereční nového bytu odvedou městu poplatek, který se využije na silnice, školky či parky. Návrhy na výši poplatku jsou zatím na hony vzdálené: město mluví o více než dvou tisících korunách za metr, developeři připouští 500 korun.

České dráhy chtějí odprodat svoji síť čerpacích stanic firmě Čepro. Jde o několik desítek železničních čerpacích stanic, u nichž tankují naftu dieselové lokomotivy. Dceřiné firmě ČD Cargo zase dráhy přepustí stovky tzv. výdejních míst, kde se překládá materiál.

Česko-slovenský byznys

Po osmi letech na českém trhu končí Poštová banka. Souvisí to s přestavbou byznysu slovenského peněžního ústavu. Banka z miliardářské skupiny J&T opouští korporátní byznys ve prospěch drobných klientů. Většinu úvěrů převezme slovenská centrála. Definitivní ukončení činnosti banky v Česku má nastat k 30. červnu.

Slovensko podepsalo se skupinou Skanska smlouvu na dokončení dálnice D1 včetně téměř 7 a půl kilometru dlouhého tunelu na severu země. Dostavba úseku se řadí k největším infrastrukturním zakázkám v zemi, Skanska ji vyhrála s cenou téměř 255 milionů eur.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované