Hlavní obsah

Den v byznysu: Přichází éra krachů? Hotely živoří, české značce zbývá týden

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších zpráv z českého a světového byznysu v pátek 29. ledna 2021.

Článek

Další omezení – hlavně na horách

Vláda od soboty opět zpřísňuje protipandemická opatření navzdory tomu, že index PES téměř dva týdny indikuje možnost uvolnit restrikce.

Omezení cílí především na provozovatele hotelů a skiareály v době prázdninové lyžařské sezony. Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením.

Lidé ale budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich mohou pouze členové jedné domácnosti. Zakázány jsou ubytovací smlouvy, lze si ale sjednat nájemní smlouvu. Nově na horách nebudou fungovat lanovky ani pro pěší.

Vláda nově zakázala prodej na trzích, v tržnicích a ve stáncích. Výjimku mají jen pojízdné prodejny potravin a drogistického zboží v obcích bez prodejen.

Česká značka v ohrožení

Pietro Filipi a Kara dál bojují o přežití. Jejich majitel Michal Mička jedná s investory. Jak řekl ve studiu, u Pietra Filipi mu zbývá týden. Zájemci jsou nyní dva, jedním z nich je majitel slovenského obchodu s pánskými oděvy Otto Berg. Ve společném skladu obou módních značek zůstává zboží s pořizovacími náklady 300 milionů korun.

Námluvy Monety a Petra Kellnera

Odpověď vedení Monety na návrh PPF, aby spolu jednali o spojení bank a dalších finančních institucí, je právnicky vstřícná. Jednání o fúzi mohou začít, říká vedení oslovené banky, ale žádá víc informací o tom, s kým se spojuje.

Co vlastně skupina nejbohatšího Čecha Petra Kellnera Monetě nabízí? PPF navrhla odkup akcií minoritních akcionářů za cenu 80 Kč za kus, a to až do výše 20 procent s možností dalšího navýšení až na 29 procent.

Dále zahájit fúzi Monety s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a provozovatelem služby Zonky. Spojení by proběhlo směnou akcií a ve výsledku by PPF v Monetě přejmenované na Air Bank celkově mohla získat podíl až 57 procent. Vznikla by tak odhadem třetí největší banka na českém trhu.

Nový majitel Vítkovic

Novým majitelem ostravské společnosti Vítkovice Heavy Machinery se stane společnost Skatlop. Podnik získala ve veřejné dražbě, když nabídla nejvyšší cenu. Zaplatí za něj přes 1,2 miliardy korun.

Vietnam válcuje obě Číny

Pomyslným asijským vítězem koronavirové krize není Čína, ale Vietnam. Podle odhadů serveru CNBC jeho hospodářství rostlo z asijských zemí loni nejvíce, a to o 2,9 procenta. Druhý Tchaj-wan rostl o 2,7 procenta a lidová Čína jen o 2,3 procenta.

Maďaři – evropští výrobci baterií

Jihokorejská společnost SK Innovation plánuje v Maďarsku vybudovat největší továrnu na baterie v Evropě. Investice dosáhne výše 2,3 miliardy dolarů a továrna zaměstná až 2500 lidí. V zemi doposud stojí dvě továrny na baterie.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované