Hlavní obsah

Den v byznysu: Průmysl se drží. Ekonomika může v pololetí rekordně růst

Hlavní ekonomické zprávy dne.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pátek 8. ledna.

Článek

Nová čísla z české ekonomiky

Česká ekonomika vykázala oživení. Ve 3. čtvrtletí loňského roku sice meziročně klesla o pět procent, ale oproti předchozímu čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o téměř 7 procent.

Nadějná čísla dnes přišla i z průmyslu. Výroba druhý měsíc za sebou navzdory krizi rostla. Po říjnovém meziročním růstu o 1,3 procenta rostla výroba v listopadu o 0,4 procenta. Za růstem stojí především produkce automobilů.

Zvyšuje se ale také nezaměstnanost. Po celý rok postupně rostla. Zatímco v prosinci 2019 byla na úrovni 2,9 procenta, v prosinci 2020 je už na 4 procentech. Což je nejvyšší údaj za tři a půl roku.

„Průmysl se dovedl na novou situaci adaptovat, firmy přijaly opatření tak, aby mohly fungovat. Roli hrají i vládní stimuly do ekonomiky, zejména v Německu,“ řekl Petr Smutný, analytik PwC.

„Až skoncujeme s covidem, tak si myslím, že ty ekonomiky vystřelí nahoru a ve druhém čtvrtletí letošního roku už rekordně porosteme. Vykážeme historicky největší meziroční růst HDP,“ řekl v rozhovoru pro SZ Byznys Aleš Michl, člen bankovní rady ČNB a někdejší ekonomický poradce premiéra Andreje Babiše.

Cestovky: Z roku se stal měsíc

Cestovní kanceláře hlásí nejhorší sezónu v historii. Například Exim Tours a Fischer Group za loňský rok měly pokles tržeb o 85 procent a ztráty ve stovkách milionů korun. Za celý rok obě cestovky utržily stejně jako před pandemií za jediný měsíc.

ČNB: V budoucnu bude třeba zvýšit sazby

ČNB ve střednědobém horizontu zvýší úrokové sazby. Vyplývá to ze záznamu zasedání bankovní rady v prosinci. Podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka se debata o takovém kroku odrazí od květnové prognózy vývoje ekonomiky.

Začalo se stavět méně bytů

Navzdory bytové krizi se v Česku byty nadále příliš nestaví. Stavební firmy loni do konce listopadu zahájily stavbu 8888 bytů, což je meziročně o pětinu méně. Nejvíc bytů se začalo stavět v Praze. Přesto i v hlavním městě jejich počet meziročně klesl o víc než třetinu na zhruba tři tisíce.

Hotely na třetině

Penziony a hotely v Česku se loni zaplnily sotva ze třetiny, celý rok tak patří k historicky nejhorším. Vyplývá to z dat asi tisícovky hotelů v rezervačním systému Previo. Propad není na první pohled nijak robustní, částečně totiž podnikatele v oboru zachránilo rozvolněné léto.

V oblastech, které nejsou tolik závislé na turistech, nebyl propad tak velký. Leden a únor byly nadprůměrné a tři měsíce v létě zachránily některé ubytovatele od bankrotu. Nejnižší propad návštěvnosti o 10 procent měla ubytovací zařízení v Jeseníkách, v Moravském krasu či Orlických horách. Ve srovnání krajů byl největší pokles v Praze, protože je závislá na zahraničním turismu a firemních konferencích.

V roce 2019 byly hotely v hlavním městě naplněné ze 62 procent, loni jen 36 procent. Zahraniční klientela ve městě tradičně tvoří až 85 procent ubytovaných. V současnosti je odhadem až pětina hotelů na prodej.

Bitcoin pořád roste, a rychle

Cena digitální měny bitcoin se vyšplhala na další rekord, poprvé překonala hranici 40 tisíc dolarů, tedy asi 854 tisíc korun. Za den to byl nárůst o necelých 11 procent.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované