Hlavní obsah

Den v byznysu: Bez aut to nejde. Popohnaly průmysl i export, kde padl rekord

Pondělním Dnem v byznysu provází Markéta Bidrmanová.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 8. února.

Článek

Nové kompenzace

Vláda v pondělí schválila nový systém kompenzací podnikatelům a firmám, které zasáhly dopady koronavirové pandemie. Kompenzační bonus podnikatelům stoupne z 500 na 1000 korun denně. Zaměstnavatelé dále získají 500 korun denně na každého zaměstnance. Hlavním kritériem bude v obou případech splnění poklesu tržeb o nejméně 50 procent. Pokračovat bude také program Antivirus, případně další podpory, která na program Antivirus navazují.

Spojení bank

Raiffeisenbank koupila českou banku Equa bank od fondu AnaCap Financial Partners, výši obchodu banka nesdělila. Objem aktiv Equa bank činil ke konci loňského roku zhruba 72 miliard korun a banka měla 480 tisíc zákazníků. Akvizici ještě musí schválit regulační úřady.

Krach tradiční značky

Záchrana se nepodařila. České značky Kara a Pietro Filipi míří do insolvence. Jejich hospodaření zásadně zasáhla protipandemická omezení. Společnost Kara dluží celkem 260 milionů korun a Pietro Filipi zhruba 327 milionů. Kara je tradiční česká značka, která vznikla v roce 1948. První obchody Pietro Filipi se otevřely v roce 1993.

Průmysl se propadl nejhůř od krize

Průmyslová výroba v Česku v loňském roce poznamenaném pandemií koronaviru meziročně klesla o osm procent. Je to nejvyšší propad od krize v roce 2009, kdy se průmysl snížil o 13,6 procenta. Výrazně se loni propadla například produkce aut. V závěru roku ale průmysl rostl, v prosinci produkce meziročně stoupla o půl procenta.

Obuvnický obchod

Výrobce a prodejce bot Footshop koupil konkurenční značku Queens. Ta má tržby 200 milionů korun a působí v Česku a na Slovensku. Podle zakladatele firmy Petera Hajdučka podepsali smlouvu minulý týden.

Rekordní převis exportu nad dovozem

Loňský přebytek zahraničního obchodu byl rekordní, dosáhl téměř 190 miliard korun. Proti roku 2019 se zvýšil o 44,3 miliardy korun. Vývoz i dovoz se ale meziročně snížily. K rekordnímu přebytku za loňský rok, který byl poznamenaný pandemií nemoci covid-19, přispěly zejména závěrečné měsíce. Prosincová bilance skončila poprvé od vstupu do Evropské unie v přebytku.

Kofole se dařilo krizi navzdory

Zisk více než miliarda a tržby jen o 3,7 procenta nižší než v roce 2019. Loňský covidový rok pro Kofolu dopadl nad očekávání. I díky rekordnímu létu a zájmu o točenou limonádu.

Brexit dělá velké problémy exportu

Brexit výrazně omezil obchod mezi Británií a Evropskou unií. Vývoz z Británie do EU se v lednu propadl o 68 procent. Britská vláda statistiky tamějšího svazu silniční dopravy nepotvrdila a konstatovala, že problémy na hranicích jsou po dokončení brexitu minimální.

Tchajwanské respirátory budou

V pražských Kunraticích se dnes na zkoušku rozjely darované linky na výrobu respirátorů z Tchaj-wanu. Dvě linky měsíčně vyrobí až dva miliony respirátorů, používat se mají jen české materiály. Evropské centrum pro vývoj a výrobu respirátorů chce s pomocí tchajwanských linek měsíčně vyrábět až 30 milionů kusů respirátorů.

Svátek sportu i reklamy

V noci na dnešek se odehrál další ročník historicky nejsledovanějšího televizního pořadu: amerického Super Bowlu. Na stadionu sice mohla být jen třetina fanoušků, finále ligy amerického fotbalu na obrazovkách ale tradičně sleduje 100 milionů lidí. Jediná vteřina reklamy se proto prodává v přepočtu i za čtyři miliony korun. V Super Bowlu se ale protočí víc miliard.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované