Hlavní obsah

Den v byznysu: První cestovky začnou vyplácet vouchery. Jde o stovky milionů

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve čtvrtek 27. května.

Článek

Supernabíječka v Lovosicích

V Lovosicích se otevře největší napájecí stanice pro elektromobily. Největší nabíjecí hub umožní nabití na dojezd 300 kilometrů za 14 minut. Stanice nabídne 16 napájecích stojanů. Veškerá energie pochází z obnovitelných zdrojů díky blízké vodní elektrárně. A bez dotací.

Benzin zdražil

Pohonné hmoty u čerpacích stanic v Česku v uplynulém týdnu mírně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla o šest haléřů na 32 korun a 12 haléřů za litr, nafta stála ve středu 29 korun a 93 haléřů, tedy o čtyři haléře víc než o týden dřív. Dráž je motoristé kupovali naposledy loni koncem zimy.

Fitness centrům chybí návštěvníci

Fitness centra si stěžují na špatné podmínky, část z nich zatím raději neotevřela. Po prvním rozvolnění 17. května – podle průzkumu České komory fitness – otevřelo 64 procent provozovatelů, od 24. května, kdy se kapacita sportoviště zvýšila na 30 osob, pak otevřelo dalších 28 procent posiloven.

Kvůli omezené kapacitě, nutnosti testů a zákazu sprch a šaten se ale do fitness center neženou zákazníci. Na to si podle průzkumu stěžuje 74 procent provozovatelů.

Problém mají fitness centra také s personálem, který si během pandemie našel jinou práci. Na to si stěžuje 40 procent fitness center. 15 procent má dokonce problém svoje stavy naplnit.

Peníze za vouchery

Cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours ze skupiny DER Touristik Eastern Europe začnou už od června proplácet svým klientům vouchery za neuskutečněné dovolené. Seznam Zprávám to řekl předseda představenstva firmy Jiří Jelínek, podle kterého teď mají klienti vouchery za vyšší stovky milionů korun. Společnosti své klienty samy obvolají.

Aktivističtí akcionáři dosáhli svého

Ropní giganti ExxonMobil a Chevron čelí tlaku aktivistických akcionářů kvůli ochraně klimatu. Aktivističtí ekologičtí akcionáři dokázali dosadit dva své kandidáty do představenstva ExxonMobilu. Aktivisté v Chevronu zas dokázali odhlasovat návrh, aby ropná skupina snížila uhlíkové emise.

Budoucnost lidského těla?

Lidský mozek se zvládne naučit ovládat i šestý prst na ruce, konkrétně třetí palec. Zařízení už existuje a tiskne se na 3D tiskárně. Vytvořila ho designérka, která začínala u navrhování protéz. Má jít o budoucnost třeba i práce v továrnách nebo na chirurgickém sále.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované