Hlavní obsah

Den v byznysu: Se slábnoucí pandemií nastává obrat v ekonomice

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v pondělí 7. června.

Článek

Průmysl se odrazil ode dna, a to výrazně. Výroba v dubnu meziročně stoupla o 55 procent, což představuje nejvyšší růst v historii.

Výroba aut se zvýšila víc než čtyřnásobně. Důvod je jasný - loni byla ekonomika silně omezená kvůli protipandemickým opatřením.

Na druhou stranu stavebnictví se i nadále nedaří nastartovat. V dubnu výstavba meziročně klesla o 3,9 procenta - v březnu byl propad 3,3 procenta.

Pozitivnější čísla přišla také z trhu práce. Tomu pomáhá teplejší počasí i ustupující pandemie. Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,9 procenta.

České poště roste konkurence

České poště šlape na paty konkurence. Loni pošta převezla zhruba 52 milionů zásilek. O druhé místo se přetahují společnosti DPD a PPL, každá z nich dopravilya kolem 44 milionů zásilek. Společnost PPL dokonce odhaduje, že letos by mohla Českou poštu pokořit.

První automat na zlato

V Česku začal fungovat první automat na zlaté slitky. Zařízení umístěné v pražském OC Smíchov prodává zlaté slitky o hmotnosti jednoho či deseti gramů nebo také jedné troyské unce. Prodej se uskutečňuje podle aktuálního kurzu.

Čína drtí kryptoměny

Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Po zakročení proti těžbě a obchodování s kryptoměnami o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které kryptoměny propagovaly. Analytici očekávají, že přijde další zátah. Peking by mohl navázat kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Francie nejatraktivnější evropskou zemí pro investory

Francie si loni druhým rokem udržela postavení nejatraktivnější evropské země pro zahraniční investory a přilákala celkem 985 investičních rozhodnutí. Ve své zprávě to uvedla konzultační společnost EY.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované