Hlavní obsah

Den v byznysu: Něco za něco. Škoda přijde o Superb, získá vývoj Passatu

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 11. listopadu.

Článek

Škoda bez Superbu, ale s vývojem Passatu

Odborový předák mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Jaroslav Povšík potvrdil, že se přesouvá výroba nové generace modelu Superb z Česka do závodu Volkswagenu v Bratislavě. Nový Superb by se měl začít vyrábět v roce 2022, spolu se Superbem se bude v Bratislavě vyrábět i Volkswagen Passat. Technologický vývoj obou modelů má být v Česku.

Číňané se chtějí vozit

A mezitím přicházejí pozitivní zprávy z Číny. Tamní automobilový trh se v říjnu dál zotavoval z dopadů pandemie. Prodej aut se na největším automobilovém trhu světa meziročně zvýšil o 12,5 procenta na dva miliony 570 tisíc (2,57 milionu korun). Vyšší byl už sedmý měsíc za sebou.

Ještě větší schodek, než odborníci doufali?

Čeští poslanci začali schvalovat státní rozpočet pro rok 2021, tedy nejdůležitější zákon roku. Vláda navrhuje schodek 320 miliard korun a je více než pravděpodobné, že se toto číslo ještě zvýší. Stanovené příjmy ve výši jednoho bilionu a 488 miliard korun se totiž mohou snížit nejen kvůli nižšímu ekonomickému růstu, který například ČNB odhaduje na 1,7 procenta, ale také kvůli přetahované o výši daně z příjmu fyzických osob.

Žádné menší marže restauracím a opatření za miliardy

Maloobchodníci za opatření proti koronaviru dosud zaplatili 4,8 miliardy korun. Spotřebovalo se mimo jiné 291 tisíc litrů dezinfekce a rozdalo 12,4 milionu jednorázových rukavic. Nemocných je zhruba 900 prodavačů. Počty nově nakažených klesají, takže se začíná diskutovat o postupném uvolňování opatření, uvedl Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované