Hlavní obsah

Den v byznysu: Sledujte fotbal a hokej, pomůžete ekonomice

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 16. června.

Článek

Evergreen. Byty v Praze zdražují

Průměrná cena volných nových bytů v Praze na konci dubna meziročně vzrostla zhruba o osm a půl procenta na 125 400 korun za metr čtvereční. Ceny poslední dva roky rostou podobnou rychlostí. Počet dostupných bytů v nabídce developerů meziročně klesl na 4 489.

A hypotéky zdražují

Průměrná úroková sazba hypoték se po půl roce vrátila nad hranici dvou procent. Zájem o hypotéky přesto neklesá. Banky jsou stále zahlcené, a tak vyřízení úvěrů trvá mnohem déle. Místo několika týdnů až dva měsíce.

Rostou ale i ceny v průmyslu

Ceny v průmyslu v květnu vzrostly počtvrté za sebou, meziročně se zvýšily o pět procent. Květnové zvýšení bylo nejvýraznější téměř za deset let.

Proti loňskému květnu byly o čtyři procenta vyšší také ceny v zemědělství. V rostlinné výrobě ceny stouply o desetinu, v živočišné naopak klesly o 1,5 procenta.

Meziročně dražší byly rovněž stavební práce a tržní služby pro firmy. Zvýšily se téměř o tři procenta. Ceny materiálů spotřebovávaných ve stavebnictví byly zhruba o osm procent vyšší.

První projekt ukládání CO2 do země v Česku

Společnost Moravské naftové doly druhého nejbohatšího Čecha Karla Komárka připravuje pilotní projekt na ukládání oxidu uhličitého do podzemí. Využije k tomu vytěžené prostory u jihomoravských Žarošic. Jde o první takový experiment v Česku.

Gastrosektoru pomohl sport

Gastrosektor se po dlouhých měsících restrikcí vrací do normálu. Ukazují to nejnovější data společnosti Dotykačka, která poskytuje pokladní systémy. Zatímco první den otevření interiérů zůstávala oproti únoru 2020 zavřená čtvrtina provozoven, toto pondělí to bylo už jen 14 procent.

Téměř na svém jsou kavárny, sportbary a v závěsu za nimi restaurace a bary. Naopak nadále trpí kluby a diskotéky, kde neotevřela oproti loňskému únoru ani polovina, podobně jsou na tom hospody.

Výrazný růst ale vykázaly tržby. Ty tento týden dosahují hodnot z loňského léta, kdy byla špička sezóny. Nejvíce si polepšily sportbary, kde jsou tržby téměř dvojnásobné. To zejména díky sportovním akcím, jako je fotbalové euro. Dobré tržby hlásí i kavárny, kde jsou o polovinu vyšší než v loňském únoru, restaurace si polepšily o čtvrtinu, nejhůře jsou na tom nadále kluby.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Související témata:

Doporučované