Hlavní obsah

Den v byznysu speciál: Rok s covidem – krev, zoufalství, dluhy i naděje

Jak se česká ekonomika poprala s covidem? Pohled ministryně financí, vítěze a poraženého pandemie i ekonomky.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Českou ekonomikou se prohnal v minulém roce covid. Jaké škody po sobě zanechal? Mohly být menší, kdyby vláda reagovala jinak? Nabízíme pohled vítěze a poraženého této krize, ministryně financí i ekonomky. Podívejte se ve videu.

Článek

Když vláda loni v dubnu ohlásila, že vrhne na pomoc ekonomice 1,2 bilionu korun, zdálo se to jako omračující číslo. Realita je za sliby zatím na míle daleko. „Ta částka, odhadujeme, bude ještě vyšší,“ slibuje Alena Schillerová v bilančním speciálním vydání Dne v byznysu.

I podle oficiálních údajů Ministerstva financí dostala ekonomika od vlády zatím ani ne 329 miliard. To je čtvrtina slibovaného. Podle údajů Hospodářské komory kompenzace činily dokonce jen 110 miliard. Podle členky Koronervu, ekonomky Heleny Horské, by současným tempem avizovaná přímá pomoc tekla byznysu ještě osm měsíců, nepřímá pomoc v podobě garancí za úvěry dokonce deset let.

Státní dluhy zahladí vyšší daně

Kvůli pandemii se stát hluboce zadlužil. Letos má hospodařit se schodkem minus půl bilionu korun a nemusí být konečný. Schillerová tvrdí, že: „Měli jsme dvě cesty. Nedat nikomu nic, to udělala vládní reprezentace v letech 2008, 2009, a jak to dopadlo, všichni víme. Anebo ekonomiku stimulovat.“

Podle Horské si stát sám „vypnul“ část příjmů prosincovým snížením daně z příjmu. „Pokud vláda dostojí svým slibům, za dva roky máme vyšší daně z příjmu zase zpátky. Lidé by měli vyšší čisté příjmy odkládat stranou a být připravení, že si stát od nich tyto peníze a ještě něco navíc vezme zpátky,“ míní členka iniciativy KoroNERV-20. V úvahu podle ní přichází zvedání ekologických daní či vyšší zdanění spotřeby alkoholu či tabáku. Jak hodnotí pandemický rok, se podívejte ve videorozhovoru.

Padesát procent na nájem? Děkujeme, ale směšné

Vládní kompenzace pro sektor gastro podle majitelky italské restaurace v centru Prahy Jitky Pagana nestačí. „Je to směšné. Stát zaplatí třikrát 50 procent nájmu zpět. Padesát procent, to je hezké, děkujeme, ale kde jsou služby? To, co pošlou, jsem hned poslala majiteli (objektu, pozn. red.).“ Jak se kupí nezaplacené nájmy, obavy z budoucnosti rostou.

„Až nás jednoho krásného dne z toho spánku probudí, dostaneme se do těžké situace. Kolik těch půlnájmů budu muset zaplatit? Půl roku budu muset platit jen nájem. To jsou věci, které mě děsí,“ předpovídá manažer restaurace Sempre Pagana Santo Pagana.

Alza rostla skoro o třetinu. Mohlo to být i víc

Některým firmám pandemie naopak pomohla. Intenetovému obchodu Alza.cz loni vyskočil obrat meziročně o 28 procent. „My jsme loňský rok uzavírali na nějakých 37 a kousek miliardách oproti 29 miliardám loňským. Určitě to mohlo být víc,“ zpytuje pandemická rozhodnutí Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alzy.

Když loni v březnu „trčeli“ lidé najednou doma, obrovský nárůst poptávky Alzu zaskočil. „Když pomineme absolutního vítěze webkamery, které narostly ve špičce 13krát až 14krát, tak notebooky se držely třeba na trojnásobku prodejů. Na dvojnásobku byly pekárny chleba. Téměř dvojnásobku dosahovaly věci na ochranu zdraví, čističky vzduchu. Na dvojnásobku byly i držáky monitorů a televizí, sluchátka 150% nárůst,“ vypočítává Tomáš Havryluk nejprodávanější artikly e-shopu.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované