Hlavní obsah

Den v byznysu: Stále víc podnikatelů chce skončit. Navzdory dalším kompenzacím

Přehrajte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 10. března.

Článek

Česko má peníze jen na pár měsíců

Nejpozději v červnu dojdou státu peníze na kompenzace pro zavřené služby. Pokud se do léta byznys nerozjede, půjde ministryně Alena Schillerová žádat poslance o další zvýšení rekordního půlbilionového schodku, řekla pro SZ Byznys.

Růst cen mírně zpomaluje

Meziroční růst spotřebitelských cen v únoru zpomalil posedmé v řadě. Ceny se zvýšily o 2,1 procenta, zatímco v lednu to bylo o 2,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání inflace rostla o 0,2 procenta, ovlivnily to především ceny za dopravu.

Podle vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavly Šedivé měly na zpomalení meziročního růstu největší vliv ceny oblečení, obuvi a bytového vybavení. Naopak více než v lednu zdražoval alkohol a tabák.

Mýta se vybírá víc

Výběr mýta na českých dálnicích a silnicích dál roste, v únoru stoupl meziročně o 11,6 procenta na více než jednu miliardu korun. K růstu přispělo především letošní zavedení poplatků za hluk z provozu a za znečištění ovzduší.

Povinné testování úředníků

Dnes se spouští antigenní testování státních zaměstnanců. Týká se úřadů s 50 a více pracovníky. Od 17. března nebudou moci jejich zaměstnanci bez negativního testu na pracoviště.

Lego roste

Během pandemie rostl zájem o stavebnice Lego. Dánský výrobce v loňském roce díky tomu zvýšil provozní zisk o 19 procent na v přepočtu 45,5 miliardy korun.

Letadel se objednává víc

Počet nových zakázek Boeingu poprvé za více jak čtvrt roku překonal množství těch zrušených. Celkem se firmě podařilo získat objednávky na 82 letadel, zatímco zákazníci zrušili objednávky na 51 strojů.

Musk zmírnil ztrátu

Díky výraznému úternímu růstu ceny akcií Tesly umazal Elon Musk část letošních ztrát. Hodnota jeho majetku se za jediný den zvýšila o 25 miliard dolarů. Nadále však zůstává druhým nejbohatším člověkem planety za Jeffem Bezosem.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované