Hlavní obsah

Den v byznysu: Statisíce pracovních míst v ohrožení. Turismus drtí pandemie

Den v byznysu.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě v úterý 24. listopadu.

Článek

Zahraniční turisté v Česku stále chybí, a to nejen těm, které živí turismus. Kdo chce v oboru přežít, bude se muset podlé šéfa agentury Czech Tourism přizpůsobit nové době.

Krize může způsobit ztrátu statisíců míst v turismu a až 200 000 pracovních míst v navazujících odvětvích. Spotřeba cestovního ruchu se podle posledních analýz letos propadne o zhruba 54 procent na 139 miliard korun.

Při představení strategie na dalších pět let státní agentury CzechTourism to uvedl ředitel Jan Herget.

Podnikatelů přibývá, ekonomice ale nyní nevěří

Podnikatelé i spotřebitelé věří v českou ekonomiku stále méně. Meziměsíčně důvěra v listopadu klesla o 4,4 bodu na 82 bodů. Níže byla naposledy v červnu. Nejvýraznější pokles nastal v sektoru služeb a obchodě.

Počet podnikatelů v Česku vzrostl za tři čtvrtletí o 29 tisíc na jeden milion a 60 tisíc. Je to o 9 tisíc víc než loni. Nejvíce podnikatelů je evidováno v Praze -190 tisíc, Středočeském kraji - 148 tisíc a Jihomoravském kraji - 117 tisíc.

Čtvrtletní růst německé ekonomiky byl silnější, než se čekalo. Hrubý domácí produkt se mezičtvrtletně zvýšil o 8,5 procenta. K růstu přispěla soukromá spotřeba, investice do strojního vybavení, nákup aut a zahraniční obchod. V meziročním srovnání ekonomika klesla o čtyři procenta.

Zlato klesá, bitcoin letí vzhůru

Cena zlata sestoupila na čtyřměsíční minimum zhruba 40 700 korun za troyskou unci. Příznivé údaje z americké ekonomiky a optimismus ohledně vakcíny proti koronaviru totiž podpořily naděje na rychlé oživení ekonomiky a zvýšily zájem o rizikovější aktiva.

Mezi rizikovými aktivy je bitcoin, který se po překonání hranice hodnoty 19 tisíc dolarů za minci blíží k prolomení historického rekordu 20 tisíc dolarů za virtuální minci. Někteří investoři podle agentury Reuters věří, že se hodnota měny do roka zpětinásobí na 100 tisíc dolarů.

Musk podle Bloombergu pokořil Gatese

Změna v žebříčku nejbohatších lidí světa podle agentury Bloomberg. Nově stříbrnou pozici obsazuje šéf a zakladatel Tesly Elon Musk, předstihl spoluzakladatele Microsoftu Billa Gatese. Za změnou stojí prudký nárůst akcií Tesly. Podívejte se, jak aktualizovaný žebříček nyní vypadá.

Reklama

Doporučované