Hlavní obsah

Den v byznysu: Světlo na konci tunelu je konečně tu. Blíží se rozvolňování

Pusťte si pořad Den v byznysu.Video: Silvie Friedmannová

 

Reklama

Rychlý přehled nejdůležitějších událostí, které se v byznysu odehrály doma i ve světě ve středu 21. dubna.

Článek

Rozvolňování na dohled?

Rozvolňování je na dohled. Zavřené obchody by měly otevřít nejpozději 3. května, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jeho ministerstvo připravuje plán rozvolňování na polovinu května. Vláda bude o rušení některých opatření jednat ve čtvrtek.

Podle informací Seznam Zpráv je diskutovaným termínem otevření restauračních zahrádek 10. květen. Do vnitřních prostor by se zřejmě mohlo až po několika týdnech. Ministr průmyslu Karel Havlíček jako jednu z klíčových podmínek rozvolňování označil pokles pozitivních případů pod 100 nakažených na 100 tisíc obyvatel.

Zlom v hypotékách

Ve vývoji hypoték nastal zlom, sazby po soustavném poklesu začaly růst. V průměru se zvýšily na 1,94 procenta. Raketově tak vystřelil zájem jak o nové hypotéky, tak refinancování.

Letošní březen se zapsal jako zcela rekordní měsíc. Banky sjednaly hypoteční půjčky za 45 miliard korun, rekordní byl i jejich počet, který přesáhl 14 tisíc. Za celé čtvrtletí to bylo přes 32 tisíc úvěrů za téměř 100 miliard. Průměrná výše hypoték se vyšplhala na 3 miliony a sto tisíc.

Týden distanční výuky stojí 66 miliard

Zatímco cenu za zavřené obchody lze vyčíslit, svou daň si vybere také distanční výuka. Každý týden, kdy nejsou žáci fyzicky ve škole, si v budoucnu vyžádá 66 miliard korun. A to jak na straně státu, který přijde o daně, tak především na straně samotných žáků, uvádí studie think-tanku IDEA. Týden distanční výuky bude žáka v průměru stát 35 tisíc na budoucích příjmech.

Místo tří měsíců až dva roky

Covid pomohl českému výrobci elektromotorek Kuberg k růstu tržeb o 40 procent. Na druhé straně pandemie způsobuje nedostatek součástek. Například na dodávku hydraulických brzd firma dříve čekala tři měsíce, nyní je dodací lhůta až dva roky, uvedl majitel.

Autosalon poprvé „prezenčně"

První příležitost pro světové automobilky ukázat, s čím za uplynulý covidový rok přišly. Koná se totiž mezinárodní autosalon v Šanghaji. Po dvou novinářských dnech teď vítá i veřejnost. Po dlouhé době také fyzicky.

Přehled událostí z byznysu z předchozích dní si pusťte v rychlém videu ZDE, pokud chcete rychlý přehled dnešních ekonomických zpráv, přejděte SEM, a pokud vás byznys opravdu zajímá a chcete vidět jeho špičkovou podobu, podívejte se SEM.

Reklama

Doporučované